Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Dræber. Brugen af de fjernstyrede, ubemandede dronefly er mangedoblet under Barack Obama. Droneangreb kritiseret for at ramme mange uskyldige.
Foto: Eric Gay/AP

Dræber. Brugen af de fjernstyrede, ubemandede dronefly er mangedoblet under Barack Obama. Droneangreb kritiseret for at ramme mange uskyldige.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bog: Obama beordrer droneangreb via ugentlig dødsliste

Obama og to rådgivere udpeger hver uge, hvem der skal være mål.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama har en dødsliste over terrorister, som han hver tirsdag holder møde med sine antiterrorfolk om. Her vælger han sammen med to andre, hvem der skal dræbes.

Det fremgår af uddrag fra en kommende bog, som New York Times og Newsweek bringer.

Her kommer det frem, at præsidenten tilsyneladende er undergået en voldsom forvandling fra blød til hård, når det kommer til terrorspørgsmål. Og at han angiveligt har en yderst kontroversiel måde at afgøre, om ofre for et angreb er civile eller ej.

Over 100 sikkerhedsfolk indstiller til dødslisten Kort efter sin indsættelse dannede præsidenten en »slags særlig trojka til målrettede drab« mod mennesker mistænkt for at være topfolk i terrororganisationen al-Qaeda. Trojkaen bestod ud over præsident Obama af hans antiterrorrådgiver John Brennan og af General James Cartwright.

Det står i uddrag fra bogen ‘Kill or Capture: The War on Terror and the Soul of the Obama Presidency’ af Newsweekredaktøren Daniel Klaidman. Bogen bygger på interview med både navngivne og anonyme kilder i Obamas regeringsapparat. Den udkommer i morgen.

Omtrent en gang om ugen holder over 100 medlemmer af regeringens sikkerhedsapparat telefon- og videomøde, hvor de diskuterer, hvem der skal indstilles til trojkaens dødsliste. Derefter sendes listen til de tre mænd i Det Hvide Hus, lyder det i bogen.

»Disse tre mænd traf beslutninger om liv og død, udvalgte mål og afviste eller godkendte navne, som militæret indstillede, for på den måde at føle sig vej gennem en ny slags krig – Obamas krig«, skriver Daniel Klaidman.

Den nye krig involverer ikke de traditionelle store kriges åbne slagmarker, men i stedet hemmeligt indsamlede efterretninger, som bliver brugt til at sende ubemandede dronefly mod særligt udpegede mål, oftest i Yemen, Somalia eller Pakistan.

Selv om ordren hedder at »dræbe eller tilfangetage«, så går de folk, som den lille forsamling udpeger, næsten altid en sikker død i møde, skriver Daniel Klaidman. På listen har været alt fra verdenskendte Osama bin Laden til formodede al-Qaeda-fodfolk, som offentligheden aldrig har hørt om.

Droneangreb mangedoblet under Obama
Daniel Klaidman giver et billede af Obama som en politiker, der gik fra at være en venstreorienteret juraprofessor, som ville lukke Guantanamobasens terrorfængsel og forbyde torturlignende forhørsmetoder, til at være en præsident, der insisterer på personligt at udpege hvert enkelt mål for droneflyenes angreb.

Netop angreb med dronefly er blevet voldsomt udvidet. Da Obama tiltrådte som præsident i januar 2009, fandt droneangreb kun sted i Pakistan, hvor 44 angreb havde fundet sted gennem fem år.

Efter Obamas tiltrædelse blev dronerne udvidet til Afghanistan, Yemen og Somalia med mere end 250 angreb. Siden april har der været 14 angreb i Yemen alene.

Obamas insisteren på selv at stå for godkendelserne, bunder i et synspunkt om, at han er nødt til at tage et personligt ansvar. Men i et uddrag fra bogen bragt i magasinet Newsweek, skriver Klaidman, at Obama har måttet træffe »brutalt vanskelige« beslutninger, som har taget hårdt på ham og hans folk.

»I stilfærdige samtaler med sine rådgivere reflekterede præsidenten til tider over, hvorvidt de nu vidste med sikkerhed, at de mennesker, som blev udvalgt som mål, udgjorde en virkelig og særlig trussel mod amerikanske interesser«.

Obama har ifølge bogen været stærkt optaget af, at hvert drab kan retfærdiggøres juridisk, men der rejses tvivl om, hvor stærke beviser der har været krævet for, at den angrebne reelt udgør en trussel mod USA.

Voksne mænd tæller ikke som civile tab

Hvert enkelt drab indebærer juridisk arbejde fra efterretningstjenesten CIA’s eller militærets advokater. Ofte ser Obama på en profil med foto, livshistorie, og hvad de er mistænkt for, før han træffer beslutning om, hvorvidt de skal være mål for et angreb.

De mange ubemandede angreb har været under heftig kritik for at forårsage mange civile tab. Hvis bogens kilder taler sandt, kan der være tale om, at Obama-regeringen skønmaler antallet af drab på uskyldige.

Ifølge adskillige kilder i bogen har Obama godkendt en kontroversiel måde at tælle civile tab: Alle mænd i den militærduelige alder, som opholder sig i en angrebszone, bliver automatisk talt som kombattanter – med mindre efterretninger sidenhen beviser deres uskyld.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Denne optællingsmetode kan være forklaringen på det usædvanlig lave antal civile drab, som amerikanske myndighederne offentliggør. I en tale sidste år sagde Obamas antiterrorrådgiver Brennan, at ikke en eneste civil var blevet dræbt i et angreb i et helt år.

For nylig sagde en højtstående embedsmand i et interview, at antallet af civile dræbte under droneangreb i Pakistan under Obama er under 10.

Uafhængige optællinger taler om hundredvis af uskyldige ofre. Hidtil har Obama-regeringen kategorisk afvist dette.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden