Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Avis: Det bliver svært at smyge sig uden om europæisk finansskat

Et udkast til 11 EU-landes nye tobinskat lægger ifølge Financial Times op til, skatten skal være svær at undgå

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om lande som Danmark og Storbritannien ikke har planer om at gå med i 11 EU-landes forsøg på at indføre en ny skat på finanshandler, kan handler med en part i et af de ikke-deltagende lande meget vel blive omfattet af skatten alligevel.

Det fremgår ifølge avisen Financial Times af det udkast til skatten, som EU's skattekommissær, Algirdas Semeta, i øjeblikket skriver på.

Avisen mener at vide, at kommissær Semeta er klar med et nyt forslag til den stærkt omdiskuterede skat i løbet af få uger. Og at kommissæren lægger op til, at skatten ikke kun skal opkræves fra handler, der foregår helt og holdent i de 11 deltagende lande.

0,1 procent skat på handel med aktier Af udkastet fremgår, at Semeta vil lægge en 0,1 procent skat på aktie- og obligationshandler, mens handel med derivater skal beskattes med 0.01 procent.

Skatten skal ikke alene gælde handler, hvor den ene part har hovedkvarter i et af de lande, der har tilmeldt sig den nye finansskat.

Ifølge Financial Times vil kommissæren også sikre, at det bliver sværere for parter uden for de deltagende lande at undgå skatten.

I citater fra udkastet skriver avisen, at skatten skal gælde en lang række produkter »med en klar forbindelse til deltagende medlemslande«.

Og at »det vil blive mindre fordelagtigt at flytte aktiviteter og enheder uden for FTT's jurisdiktion«, fordi handlerne »alligevel bliver skattepligtige«.

Frankrig har ønsket skatten indført i hele EU

Frankrig pressede sidste år på for, at den såkaldte tobinskat eller FTT skulle indføres i hele EU.

Især britisk modstand gjorde det umuligt. Men i sidste uge fik 11 EU-lande formelt lov til at prøve at gøre det i deres begrænsede kreds. Det stemte Danmark også for, selv om den danske regering ikke selv vil være med.

Når kommissionen præsenterer sin nye version af forslaget, forestår formentlig svære forhandlinger mellem landene og med EU-Parlamentet.

Ifølge Financial Times kalkulerer kommissionen med, at den mere omfattende version af skatten kan give landene en samlet indtægt på op mod 260 milliarder kroner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden