0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ny CIA-chef: Jeg ved ikke, om tortur virker

John O. Brennan blev grillet om sit syn på Bush-æraens afhøringsmetoder, da han stillede op til høring i Senatet

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Manuel Balce Ceneta/AP
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

meningsforandring. John O. Brennan blev under høringen i Senatet mindet om, at han i 2007 sagde, at barske afhøringsmetoder som simuleret drukning havde været med til at forhindre terror i USA. Siden har en 6.000 sider lang rapport skudt effekten ned, og nu ved han ikke, hvad han mener.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan tortur være med til at forhindre terroraktioner?

Det spørgsmål har været til heftig debat i Washington siden nytår, og demokraterne i Kongressen har lagt hårdt pres på efterretningstjenesten CIA for at få slået fast, at tortur ikke giver brugbare resultater.

Men efter torsdagens høring af John O. Brennan, der er udpeget som ny direktør for CIA, må demokraterne kigge langt efter deres drømmesvar.

For i et dybt kontroversielt svar sagde den kommende CIA-direktør lige ud til Senatets Efterretningsudvalg, at han er i tvivl.

Rapport fra efterretningsudvalg afviser på tortur-effekt Det skete, efter at en senator havde mindet ham om et interview fra 2007, hvor John Brennan sagde, at de særlige afhøringsmetoder som simuleret drukning havde været med til at forhindre terroraktioner mod amerikansk jord.

Det skår i skarp kontrast til en 6.000 sider lang rapport, som Senatets Efterretningsudvalg for nylig lagde frem, og som konkluderede, at de torturlignende metoder ikke har skaffet nogen som helst resultater, som CIA ikke kunne have opnået på anden vis.

»Jeg erkender, at jeg sagde i 2007, at der kom værdifulde oplysninger ud af de afhøringer. Men efter at have læst Senatets rapport kan jeg se, at de oplysninger, jeg fik på det tidspunkt, ikke nødvendigvis var korrekte. Spørgsmålet er så, hvad sandheden er, og mit svar i dag er, at jeg ikke ved, hvad sandheden er«, sagde John O. Brennan.

Han slog dog fast, at han selv er modstander af at anvende metoderne, uanset om de virker eller ej.

Men også på det punkt blev han sat under pres af politikerne i Senatet. For i perioden 2002-2009, da USA anvendte tortur, arbejdede John O. Brennan selv i CIA, hvor han besad flere centrale poster. Hvrofor sagde han ikke fra dengang, ville senatorerne vide?

»Jeg var ikke en del af beslutningskæden dengang. Jeg kendte til programmet og modtog nogle dokumenter i kopi. Og jeg udtrykte mine personlige modstand mod nogle af de teknikker til nogle af mine kolleger«, sagde Brennan.

Ny film sætter tortur på dagsordenen

Det er især filmen Zero Dark Thirty, der netop i disse dage har premiere i Danmark, der har bragt spørgsmålet om tortur tilbage på dagsordenen.

I filmens fremstilling er det en oplysning fra et torturoffer, der giver den første brik i puslespillet, der til sidst leder CIA til Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

Demokraterne og mange menneskerettighedsorganisationer har protesteret over filmens fremstilling, fordi de mener, at oplysningerne ville være kommet frem alligevel. Men den teori er stærkt svækket, efter at John O. Brennan torsdag afviste at skrive under på den.

I en