Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

jagt. Politiet tager ingen chancer i deres jagt på den 33-årige Christopher Jordan Dorner, som foreløbig, ifølge myndighederne, har tre liv på samvittigheden og har bedyret, at han vil fortsætte med at jage familier til betjente.
Foto: Nick Ut/AP

jagt. Politiet tager ingen chancer i deres jagt på den 33-årige Christopher Jordan Dorner, som foreløbig, ifølge myndighederne, har tre liv på samvittigheden og har bedyret, at han vil fortsætte med at jage familier til betjente.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Toptrænet og tungt bevæbnet politimorder skaber panik i USA

33-årig mand er lige nu USAs mest jagede mand, efter han har dræbt tre personer med tilknytning til politiet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nervøsiteten har bredt sig i millionbyen Los Angeles, efter en eks-politibetjent er gået på et hævntogt med fatale konsekvenser.

33-årige Christopher Jordan Dorner er den mest jagede mand i USA lige nu, efter han angivligt har skudt dræbt tre personer med tilknytning til Los Angeles-politikorpset LAPD.

Smidt ud af korpset Attentaterne startede allerede søndag, hvor Chris Dorner angiveligt likviderede Monica Quan og hendes forlovede. 27-årige Quan er datter af Randal Quan, som var LAPD-officer samtidig med Dorner. Randal Quan håndterede Dorners appelsag, da han i 2007 blev smidt ud af politikorpset. Det skete, fordi Dorner meldte en højerestående politiofficer, som Dorner blev undervist af, for politivold.

Hændelsen fandt sted i havne-bydelen San Pedro, hvor Dorner ifølge sin egen version af historien så til, mens den højerestående politiofficer sparkede en arrestant, mens vedkommende lå ned og havde overgivet sig. Dorner ventede to uger med at indrapportere hændelsen, og ifølge CNN beskriver rapporten om sagen, hvordan 'Dorners forsinkede indrapportering, sammenholdt med arrestantens vidneforklaring, totalt underminerer Dorners troværdighed'.

Chris Dorner forsøgte at få renset sit navn og få kendt fyringen ulovlig, men har tabt hver eneste appelsag, den seneste for halvandet år siden. Dorner har beskrevet forløbet i et 11-siders manifest, der udpeger alle de personer, som Dorner mener har skyld i sagen. I manifestet sværger han også at ty til voldelige midler over for de mennesker, han mener, bærer en del af skylden for hans uretmæssige bortvisning.

»Jeg har aldrig haft mulighed for selv at stifte familie, og derfor går jeg efter jeres«, skriver han blandt andet i manifestet. Og denne trussel blev til virkelighed for Randal Quan, der mistede sin datter søndag aften dansk tid.

Skød efter betjente på motorvej

Herefter var Dorner en jaget mand. Han checkede tirsdag ind på et motel for flådeofficerer nær San Diego, cirka to timers kørsel syd for Los Angeles. Dorner havde adgang til motellet som tidligere flådeofficer, hvilket også betyder, at han har en militæruddannelse og –træning, der gør ham ekstremt farlig for sine omgivelser.

Her gemte han sig indtil torsdag morgen lokal tid, hvor han satte kursen nordpå. Et vidne mente at have set Chris Dorner i sin bil på vej nordpå på motorvejen. LAPD-afdelingen fra Riverside County satte efter ham, og endte med at indhente ham på en afkørsel. Her skød Dorner efter politibetjentene med en riffel, hvoraf den ene blev strejfet i hovedet af et projektil.

LÆS OGSÅ

20 minutter senere er Dorner mistænkt for at have kørt op på siden af en politi-patruljevogn ved et lyskryds i byen Riverside, hvorefter han affyrede adskillige skud ind i patruljevognen. Dermed dræbte han en 34-årig politiofficer og sårede hans 27-årige patruljemakker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden satte Dorner kursen nordpå, op til skisportsstedet Big Bear i bjergene lige uden for Los Angeles. Her forventer man hårdt og koldt vejr i de kommende dage, hvilket gør det sværere for politiet at fortsætte deres jagt på Chris Dorner. Når man ved, at Dorner i hvert fald på et tidspunkt torsdag har befundet sig i Big Bear, er det fordi man har fundet hans bil der i udbrændt tilstand. Det er det sidste spor, politiet har. Butikker og barer er lukkede i Big Bear og indbyggerne er blevet anbefalet at blive inden døre.

Rådhuset er i undtagelsestilstand
I Los Angeles er der dog udbredt ængstelse omkring jagten på Dorner, der ifølge LAPD er bevæbnet til tænderne med militære angrebsvåben. Offentligt ansatte i mere udsatte dele af byens administration har fået politibeskyttelse, fordi Dorner kan risikere også at ville hævne sig på det retsvæsen, der nægtede ham en appelsejr.

Således er Los Angeles’ rådhus i undtagelsestilstand, eller som de LAPD kalder det, i ’Lockdown’. Det betyder, at ingen kommer ind eller ud af rådhuset, og de ansatte, der har været på arbejde hele dagen, sidder stadig på arbejdspladsen.

»Vi får et lynkursus i krisehåndtering, og bliver afhørt én for én«, fortæller Gabriela Santana på en mobiltelefon til politiken.dk. »Vi lige fået at vide, at de skal skanne alle vores biler for bomber. Det bliver en lang aften«, fortæller Santana, der arbejder med byplanlægning i den del af Downtown LA.

Hun fortæller også, hvordan stemningen på rådhuset er temmelig traumatiserende: »Vi begynder alle sammen at være nervøse nu. Vi har godt hørt, at Dorner skulle være i Big Bear, men rygtet herinde siger, at det kun er, hvad LAPD fortæller offentligheden. De vil have Dorner til at tro, at de leder efter ham de forkerte steder«, fortæller Santana.

Sendte mønt med skudhuller til CNN-stjernevært
Historien trækker dog tråde langt væk fra Los Angeles. Den lokale FOX-station i Los Angeles har talt med et vidne, der mener at have set Dorner stjæle en båd, angiveligt for at sejle til Mexico. I Las Vegas har man fundet et hus, der er ejet af Dorner, og i New York sidder CNN-værten Anderson Cooper med en mærkelig smag i munden.

Chris Dorner sendte ham nemlig for et par dage siden en pakke, der dels indeholdt et brev, hvor Dorner bedyrer sin uskyld og fortsat hævder, at han blev sparket ud af LAPD, fordi han sladrede om sin træningsofficer. Med i pakken var der dog også en særlig mønt, som Dorner har fået af daværende politiched Bill Bratton. Bratton er kendt i USA som manden, der ryddede op i New York i 90’erne og i LA i starten af det nye årtusinde og har bragt kriminalitetsstatistikkerne helt i bund i begge byer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bratton er nu gået på pension på USA's østkyst. Mønten, der bærer LAPDs emblem og Brattons navn, blev uddelt til folk, Bratton mente havde gjort en særlig indsats. Da den blev sendt til Anderson Cooper på CNN, var der skudt tre huller i den med en .22-pistol.

Chris Dorner er stadig på fri fod fredag morgen dansk tid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden