Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Nu kan Barack Obama også bryste sig af at have vundet Nobels Fredspris. Arkivfoto.
Foto: GERALD HERBERT/AP

Nu kan Barack Obama også bryste sig af at have vundet Nobels Fredspris. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barack Obama vinder Nobels Fredspris

Nobelkomitéen har i år valgt at tildele fredsprisen til Barack Obama for hans evne til at give verden håbet tilbage .

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nobels Fredspris 2009 går til Barack Obama.

Årets vinder blev offentliggjort i Oslo for få minutter siden, og det blev USA's præsident Barack Obama, der løb af med prisen og de 7,2 millioner danske kroner.

Nobelpriskommitén tildeler præsidenten prisen for hans ekstraordinære bestræbelser på at styrke diplomati og samarbejde mellem verdens folk.

Komitéen lægger særlig vægt på Obamas arbejde for en verden uden atomvåben og hans arbejde for at styrke klimaet.

Giver verden håbet tilbage Komitén skriver i sin begrundelse:

»Takket være Obamas initiativ spiller USA nu en mere konstruktiv rolle, når det gælder de store klimaforandringer, som verden står over for«.

SKRIV

Komitéen fortsætter:

»Kun meget sjældent har en person på samme måde som Obama fanget verdens opmærksomhed og givet mennesker håb om en bedre fremtid.

Nobelpriskomitéen bakker desuden op om Obamas appel om, at tiden nu er kommet, hvor vi alle må dele ansvaret for at få et globalt svar på de globale udfordringer.

Kinas systemkritikere forbigået
Kinesiske systemkritikere har ellers ligget i top hos bookmakerne på 20-årsdagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads i Beijing og 60-årsdagen for stiftelsen for Folkerepublikken Kina.

FAKTAAlt om Nobels Fredspris(eksternt link)

Den hastigt voksende supermagt Kina er fortsat meget følsom omkring kritikken af massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989 såvel som kritik af brud på menneskerettighederne i de følgende år.

Nobels Fredspriskomité plejer at tænke i prisvindere med stor symbolsk signalværdi, og kommentatorer har længe gættet på, at Kinas systemkritikere kunne være et godt bud til årets fredspris netop i år.

Deadline overskredet
Andre kandidater i opløbet talte blandt andre menneskerettighedsforkæmpere fra Colombia, Jordan, Rusland, Afghanistan og Vietnam samt Zimbabwes premierminister, Morgan Tsvangirai.

Barack Obama har også været nævnt som en mulig kandidat, men kun få har troet på hans chancer i år.

Flere kommentatorer havde spået ham chancer næste år på baggrund af hans udmeldinger i FN om en global afrustning af atomvåben, men denne melding kom efter, at der havde været deadline på at nominere til årets pris.

Listen gemmes i 50 år

I modsætning til de øvrige nobelpriser i fysik, kemi, litteratur etc., der uddeles af svenske institutioner, bliver fredsprisens vinder udvalgt af et fem mand stort udvalg udpeget af det norske parlament.

Traditionen tro har Nobelkomitén også i år holdt kortene tæt ind til kroppen omkring de nominerede kandidater. Komitéen har dog afsløret, at et rekordstort antal er blevet indstillet til prisen. 205 i alt - 33 af dem organisationer.

Listen med nominerede bliver holdt hemmelig i et halvt århundrede.

De navne på nominerede, der er kommet ud i offentligheden, er kun kendt, fordi indstillerne har valgt at offentliggøre deres nomineringer.

Det er kun regeringsmedlemmer, universitetsprofessorer og tidligere prisvindere, der kan indstille kandidater til fredsprisen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden