Verdensøkonomi. Kina overhaler USA, som verdens største handelsnation. Dermed brydes USA's dominans på verdensmarkedet for første gang.
Foto: Kin Cheung/AP

Verdensøkonomi. Kina overhaler USA, som verdens største handelsnation. Dermed brydes USA's dominans på verdensmarkedet for første gang.

Internationalt

Kina overhaler USA, som verdens største handelsnation

For første gang nogensinde er Kina verdens største handelsnation.

Internationalt

Kina overtager nu førstepladsen, som verdens største handelsnation. Det betyder, at USA's dominans i den globale handel for første gang bliver overgået siden Anden Verdenskrig. Det skriver Ritzau Finans.

Ifølge tal fra det amerikanske handelsministerium, har USA i 2012 eksporteret og importeret varer for 3.820 milliarder dollar. I samme periode har Kinas handel med varer udgjort 3.870 milliarder dollar, viser tal fra Kinas toldadministration.

LÆS MERE

Et stort skift i magtbalancen
Kinas voksende økonomi giver landet stigende indflydelse, hvilket kan forstyrrer de internationale handelsrelationer og dermed balancen i verdensøkonomien, siger Jim O’Neill, som er chef for porteføljestyring hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

»For mange lande rundt om i verden er Kina hurtigt ved at blive den vigtigste bilaterale samhandelspartner. Med det nuværende væksttempo vil mange europæiske lande have mere individuel handel med Kina end med bilaterale partnere i Europa inden udgangen af dette årti«, siger Jim O'Neill til nyhedsbureauet Bloomberg.

Ifølge Goldman Sachs fremskrivning vil Tyskland ved udgangen af dette årti eksportere dobbelt så meget til Kina, som det gør til Frankrig. Det vil gøre Kina til deres vigtigste handelspartner.

Tvivlsomme tal

En række økonomer fra forskellige storbanker rundt om i verden har sat spørgsmålstegn ved rigtigheden af Kinas eksport tal. Det skyldes, at Kinas toldmyndigheder pludselig berettede om en uventet stigning på 14,1 procent i deres eksport i december måned 2012.

Mod denne anklage forsvarer de kinesiske toldmyndigheder sig blandt andet med, at alle statistikker er baseret på faktiske toldangivelser.

LÆS MERE

Ydermere understreger det kinesiske handelsministerium, at årsagen til stigningen skyldtes eksportører, som fremskyndte forsendelser før en midlertidig reduktion af kontrolgebyrerne udløb i slutningen af december måned, skriver Ritzau Finans.

Kina blev i 2009 verdens største eksportør, mens USA stadig er den største importør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden