Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
BURKAFORBUD. To hollandske kvinder fotograferet under demonstration i Haag mod et lovforslag om at forbyde burkaer.
Foto: FRED ERNST/AP

BURKAFORBUD. To hollandske kvinder fotograferet under demonstration i Haag mod et lovforslag om at forbyde burkaer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amnesty advarer mod diskrimination af muslimer i Europa

Tørklædeforbud og manglende muligheder for at bygge moskeer er nogle af de hindringer, muslimer støder ind i.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modstanden mod muslimer, deres skikke og moskeer kan tage overhånd, advarer Amnesty International.

I en rapport om diskrimineringen af muslimer i Europa advarer organisationen mod flere landes kraftige modstand mod blandt andet at lade muslimske kvinder være tildækket i tørklæder eller heldækkende dragter og mod de forbud mod moskebyggerier, som findes i flere lande.

Situationen bedres ikke af, at nogle partier ifølge Amnesty forstærker det negative syn på muslimer gennem deres politiske meldinger.

»Selv om ytringsfriheden inkluderer ret til at kritisere religioner eller trossamfund, så bør den kritik tage hensyn til menneskerettighederne for de mennesker, der knytter sig til den konkrete religion«, skriver organisationen i sin rapport.

LÆS OGSÅ

»Der påhviler dem, der søger politisk indflydelse ikke at fremme eller styrke stereotypiske opfattelser, der kan afføde intolerance eller diskrimination«, fortsætter Amnesty.

»Hvis de for eksempel portrætterer islam som et værdisystem, der modvirker ligestilling mellem kønnene eller tegner det som en voldelig ideologi, er de med til at skabe et klima af fjendskab og mistænksomhed, rettet mod mennesker, der opfattes som muslimer. Det kan føre til diskrimination«, hedder det i rapporten.

Jeg forstår ikke, hvordan andre borgere kan antage, at de har lov at behandle mig sådan.

Mindretal ramt af mistro
Ifølge Amnestys tal bor der over 44 millioner muslimer i Europa. De udgør under 10 procent af befolkningerne i de vest- og nordeuropæiske lande.

Alligevel er modstanden mod dem udbredt, afslører meningsmålinger, som menneskeretsorganisationen refererer.

Tre ud af fire tyskere mener, at muslimer ikke er integrerede i samfundet, fordi de nægter at blive det. Syv ud af ti briter er overbevist om, at islam opfordrer til undertrykkelse af kvinder. Og lidt under halvdelen af hollænderne finder de vesteuropæiske og muslimsk livsstile uforenelige.

Indvandringskritikere får stemmer
Modstanden mod islam og muslimer har ført til, at indvandringskritiske partier har fået opbakning fra vælgerne og indflydelse i flere europæiske lande, konstaterer Amnesty, der langer ud efter den retorik, nogle partiledere har ført.

»Islam er den største trussel, en fare for vort land og hele den frie, vestlige verden. Vi har for stor masseindvandring fra muslimske lande og for mange 'hadpaladser'«, har lederen af det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders, blandt andet sagt med henvisning til de moskeer, der er etableret i landet.

Moskeer møder hård modstand
Ifølge Amnesty møder muslimer i flere europæiske lande modstand mod deres ønsker om at få lov at bygge moskeer og minareter.

Det har blandt andet resulteret i et schweizisk forbud mod mosketårne, de såkaldte minareter.

Samtidig har lande som Frankrig og Belgien forbudt muslimske kvinder at tildække deres hoveder på blandt andet skoler og i offentlige stillinger.

I andre sager tages der ikke hensyn til behovene for fleksible arbejdstider i forbindelse med den muslimske fastemåned ramadanen eller muslimske mænds overholdelse af forskrifterne.

Det erfarede Ahmed, en schweizer med nordafrikansk baggrund, der ifølge Amnesty lod skægget vokse og undlod at deltage i sin arbejdsplads' sociale begivenheder, hvis der blev serveret alkohol. Hans kolleger reagerede med animositet mod hans fremtoning.

»Du ligner bin Laden«, lød en af kommentarerne, han fik.

Terrorangreb skabte fjendskab
En anden beretter, hvordan hun blev hånet efter terrorangrebene på New York og Washington.

»Jeg kan huske, at en kollega efter den 11. september 2001 sagde, at der skulle sættes ild til alle muslimer. Jeg er blevet krænket på gaden. Men jeg er opvokset i Schweiz og mener, at det her er mit land. Jeg forstår ikke, hvordan andre borgere kan antage, at de har lov at behandle mig sådan«, siger hun i rapporten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre har svært ved at finde et arbejde, fordi de bærer muslimske tørklæder.

»Vi kan ikke ansætte dig, for vi vil ikke miste kunder«, lød afslaget til en kvinde i Holland.

»Problemet er også, at cv'er ikke er anonyme, så arbejdsgiverne kan se, at jeg har et udenlandsk navn, og at jeg bærer et tørklæde på mit foto«, siger en anden kvinde om sine problemer med at søge ledige stillinger i Schweiz.

Amnesty kræver handling

Amnesty anbefaler i sin rapport de europæiske lande til at sikre, at der gribes ind over for den diskrimination, muslimerne oplever, og at landene afholder sig fra at indføre forbud mod religiøse symboler, medmindre der er saglige grunde til det.

Samtidig bør arbejdsgiverne ikke have lov at indføre beklædningsregler, der i realiteten udelukker muslimske kvinder. Og endelig bør muslimske indbyggere gøres klar over, hvordan de kan få støtte og opbakning til at rejse diskriminationssager, fremgår det af rådene i rapporten.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden