0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Falklandsøerne forbliver britiske: Kun tre stemte imod

Symbolsk folkeafstemning på den omstridte øgruppe viser overvældende opbakning til Storbritannien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Paul Byrne/AP
Foto: Paul Byrne/AP

FOLKEAFSTEMNING. Falklands befolkning har stemt om deres tilhørsforhold til Storbritannien. Her en kø foran et valglokale i hovedstaden Port Stanley.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vore øer. Vort valg«.

Det er sloganet for den folkeafstemning, beboerne på Falklandsøerne har gennemført for en gang for alle at få klarlagt, om deres øer fortsat skal høre under Storbritannien, eller om Argentina skal overtage dem, sådan som argentinerne kræver det.

Resultatet af folkeafstemningen endte som forventet med en massiv opbakning til at forblive en selvstyrende britisk koloni.

98,8 procent af de 1.672 personer, der har stemmeret blandt øgruppens beboere støtter tilhørsforholdet til Storbritannien. Det viser officielle tal offentliggjort i nat dansk tid.

1.513 stemte for at fastholde forbindelsen til London som hidtil. Blot tre personer støttede at kappe båndet til Storbritannien, rapporterer BBC.

»Det må da helt bestemt være det stærkeste budskab, vi kan sende til verden«, siger Roger Edwards, en af de otte valgte medlemmer af Falklandsøernes regering.

»Beskeden er, at vi er tilfredse (med tingenes tilstand, red.), at vi ønsker at bevare status quo med ret til at bestemme vores egen fremtid og ikke blive en argentinsk koloni«.

Sig det med Land Rover Afstemningen på øerne blev gennemført søndag og mandag og havde som mål at gøre det klart over for det internationale samfund, at indbyggerne ønsker at forblive britiske, selv om Argentina kalder valghandlingen for illegal.

Befolkningen på den vindblæste øgruppe havde hejst britiske flag ved siden af Falklandsøernes eget flag og formet et gigantisk 'JA' med over 30 Land Rovers forud for afstemningen.

De 1.672 personer, der har stemmeret blandt øernes knap 3.000 indbyggere, skulle slet og ret svare på, om de ønsker at forblive et selvstyre-territorium i Storbritannien. Kun indbyggere der er født, eller har opholdt sig mange år på øerne, er stemmeberettigede.

De lokale politikere håber, at det rungende 'ja' og entydige udfald af afstemningen vil gøre det nemmere at opnå udenlandsk støtte, for eksempel i USA, som forholder sig neutralt i suverænitetsstriden.

Argentina afviser 'manipuleret' afstemning
Opbakningen til en fortsat tilknytning til Storbritannien har været entydig blandt de indbyggere, der op til afstemningen har fortalt, hvad de mente om det spørgsmål.

Øernes regering har meddelt, at skulle det blive et 'Nej' fra vælgerne til ønsket om at forblive britisk, så kunne alternativerne findes senere ved en ny afstemning, skriver nyhedsbureauet AP.

»Vi håber, at de lande, der ellers kunne være rede til at nikke ja til det argentinske krav om overherredømme efter denne afstemning finder plads til eftertanke«, siger John Fowler fra øgruppens ugeavis, The Penguin News, ifølge Reuters.

LÆS MERE