0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Konklavet begynder: Her er bookmakernes favoritter

Mens kardinalerne finder paven, kan du spille på, hvem der vinder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP/AP
Foto: AP/AP

Røg. Når der kommer hvid røg, har verden fået sin nye pave. Her er vi i 2005, hvor der sidst var hvid røg i skorstenen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I eftermiddag stemmer de 115 kardinaler, der i dag lader sig låse inde i Det Sixtinske Kapel for at vælge en ny pave, for første gang om, hvem det skal være.

Det bliver de ved med, indtil de finder en person blandt de rødklædte kardinaler, der skal forlade konklavet som pave klædt i hvide genvanter og røde sko. Officielt bliver det ikke sagt et kuk om, hvem der er favoritter og hvem der ikke er, i hvert fald ikke fra Vatikanets side.

Alligevel danner der sig allerede inden konklavet et billede af stærke og svage kandidater. Og blandt de 115 stikker en række navne frem som det, italienerne kalder papabile - paveegnede.

Et klart billede tegner sig Det er bookmakerne ikke sene til at udnytte. Rundt hos spiludbyderne, der normalt beskæftiger sig med fodbold, ishockey og melodi grand prix , er der blevet plads til spil om pavetitlen. Og der tegner sig et klart billede.

Hos spilsiderne bet360.com og partybets.com ligger Milanos ærkebiskop Angelo Scuola, klart i spidsen. Det giver pengene tre en halv gang igen, hvis han bliver den nye pave.

Han har ud over embedet som ærkebiskop, som han blev udpeget til af den nu pensionerede pave Benedikt XVI, også været patriark over Venedig og besidder samtidig en række vigtige poster internt i Vatikanet.

Uenighed om andenpladsen
Andenpladsen er det to spilsider ikke enige om.

Hos partybets ligger den ghanesiske kardinal Peter Turkson, som ’kun’ er 64 år gammel i morsætning til Scuolas 71 år. Han giver pengene henholdsvis fire en halv gange igen.

Hos bet360 ligger han nummer tre og giver pengene seks en halv gang igen. Han har været lidt i blæsevejr for at udtale, at de penge man brugte på kondomer i Afrika, bedre kunne bruges på medicin til de aidsramte, og at fremtidige tilfælde bedst kunne afværges ved troskab og afholdenhed.

BJØRN BREDAL

Odillo Scherer, ærkebiskoppen i Sao Paolo, er buddet på en andenplads hos bet360, hvor man får pengene fem en halv gang igen. Han ligger på tredjepladsen hos partybets og giver her også pengene tilbage fem en halv gange, men som tredje mest sandsynlige kandidat.

Får enten Turkson eller Scherer embedet, bliver det første gang nogensinde, at en ikke-europæer bliver pave.

Bliver nummer 266 i rækken

Alene i Sydamerika lever 40 procent af verdens katolske befolkning, og det også i Sydamerika, Afrika og dele af Asien, at den katolske kirke er i størst udvikling. Derfor gætter mange på, at der snart kommer en pave, som er forankret i en af disse egne.

Den ny pave vil blive nummer 266 i rækken. Ifølge fortællingen var Sankt Peter den første pave.