0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Frans I: De skulle næsten til verdens ende for at finde mig

Den 266. pave har talt til sin menighed for første gang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Gregorio Borgia/AP
Foto: Gregorio Borgia/AP

Overraskelse. Jorge Mario Bergoglio er den første pave, der ikke kommer fra Europa. Han var heller ikke blandt favoritterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pave Frans I er navnet på det nye overhoved for verdens 1,2 milliarder katolikker.

Foran tusindvis af jublende katolikker har han netop velsignet sin menighed for første gang. Men inden han gjorde det, bad han de mange tusinde fremmødte på Peterspladsen i Rom bede for gud og paven.

»Bed for mig«, lød det fra pave Frans I, der vitterligt er den første sydamerikanske pave nogensinde. Han kommer fra Argentina, hvor han indtil i dag har lydt det borgerlige navn Jorge Mario Bergoglio.

Italienske rødder Han har dog italienske rødder, idet hans familie netop er udvandret fra Italien til Sydamerika, der i øvrigt er hjemsted for godt 40 procent af verdens katolikker.

Efter at være blevet valgt som nyt overhoved for den katolske kirke af de 115 forsamlede kardinaler i Det Sixtinske Kapel trådte den 76-årige pave ud på balkonen over Peterspladsen og vinkede til masserne.

Med rolig stemme havde han overskud til at joke lidt med, at valget var faldet på netop ham.

»Som I ved, er det kardinalernes opgave at finde en ny biskop af Rom. Det ser ud som om, at mine brødre, kardinalerne, næsten måtte gå til verdens ende«, lød det fra Frans I.

Samtidig sagde han, at »verden skal slå ind på en sti af kærlighed og broderskab«, inden han velsignede de mange fremmødte.

Frans I afløser den abdicerede pave emeritus Benedikt XVI, der som den første pave i 600 år valgte at træde tilbage inden sin død.

Imod homo-ægteskaber

Frans I er blandt andet kendt for at være en stærk modstander af den argentinske regerings beslutning om at lovliggøre homo-ægteskaber i 2010, fordi han mente, at børn har ret til at vokse op hos både en far og en mor.

I forhold til prævention er han tilsyneladende mere liberal og mener angiveligt, at det kan være fornuftigt i forhold til at undgå sygdomme i at sprede sig.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter