Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
YVES LOGGHE (Arkiv)/AP
Foto: YVES LOGGHE (Arkiv)/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Wammen: Job til unge er dansk »topprioritet«

Vækst og beskæftigelse er et af punkterne på et forestående EU-topmøde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er intet mindre end en »topprioritet« for Danmark at sætte ind over for den massive arbejdsløshed, der præger den unge generation over alt i EU.

Sådan lyder det fra Europaminister Nicolai Wammen (S) forud for et EU-topmøde torsdag og fredag, hvor stats- og regeringscheferne netop skal diskutere vækst og beskæftigelse.

»Et af vores mål i forhold til det kommende EU-topmøde er netop en sikring af, at vi sætter handling bag ordene og gennemfører initiativerne i vækst- og jobpagten«, siger han.

Pagten rummer 900 milliarder kroner til investeringer over alt i EU, og blev vedtaget i juni under det danske EU-formandskab. Den er »kronen på værket«, mener Nicolai Wammen.

LÆS MERE

Når stats- og regeringscheferne indfinder sig i Bruxelles, sker det i skyggen af tårnhøje tal for andelen af arbejdsløse blandt unge. De seneste tal fra Eurostat viser således, at næsten hver fjerde mellem 15 og 24 år står uden arbejde.

På den baggrund siger formand for EU-kommissionen José Manuel Barroso til Politiken, at han frygter en »tabt generation«. Nicolai Wammen mener ikke, at det er en overdrivelse.

»Vi står med risiko for at tabe en generation på gulvet«, siger han.

LÆS MERE

Aller størst er arbejdsløsheden i Grækenland og Spanien, hvor henholdsvis 56 og 59 procent af de unge er uden arbejde. Til sammenligning er det 'kun' 15 procent i Danmark.

Men ungdomsarbejdsløsheden i de andre lande er også Danmarks problem, fordi den påvirker hele Europas økonomi, påpeger Nikolaj Wammen.

»Det er en udfordring for hele EU. Vi har ikke råd til at tabe hverken den græske eller spanske ungdom på gulvet«, siger han.

Kritik af politikerne
Ikke alle er dog tilfreds med den indsats mod arbejdsløshed, som poltikerne indtil nu har leveret.

I dagens udgave af Politiken lyder der blandt andet skarp kritik af magthaverne fra den europæiske sammenslutning af unge socialdemokrater og socialister (IUSY).

»De sidder og leger med tal på deres topmøder, mens over halvdelen af Spaniens og Grækenlands ungdom står uden job. Forstår de ikke, at unge mennesker sulter og begår selvmord i fortvivlelse i dagens EU«, spørger formand Beatriz Talegón.

Nicolai Wammen er ikke overrasket over kritikken.

»Jeg kan godt forstå, at de unge er kritiske i forhold til, om EU gør nok. Det er også en af grundene til, at vi fra dansk side har presset på for initiativer«, siger han.

Foruden job- og vækstpagten nævner Nicolai Wammen også, at der i EU's nye rammebudget for 2014-2020 er afsat 45 milliarder kroner til at skabe job for unge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden