0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Islamofobien trives i Europa

Europa er fjendtligt over for muslimer, viser undersøgelse. Hver anden dansker mener, at muslimer skaber uro.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Hver anden europæer så gerne at der var færre muslimer i deres land, viser stor undersøgelse. Her ses taget på Moskeen i Malmø.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Siden Anders Behring Breiviks angreb i Oslo og på Utøya har offentligheden stillet skarpt på højreekstreme grupperinger, der eksisterer i det skjulte. De tyske nynazisters seriemord på indvandrere bekræfter behovet for fokus på ekstremisterne – men islamfjendtlige holdninger findes ikke kun hos mennesker på kanten af samfundet.

En storstilet undersøgelse fra den tyske tænketank Friedrich-Ebert-Stiftung viser, at omfanget af islamofobi stort set er det samme i alle europæiske lande.

Mens befolkningens holdning til jøder, kvinder og homoseksuelle er meget forskellig fra land til land, er Europa forenet i fjendtligheden over for muslimer. I snit mener hver anden, at der lever for mange muslimer i deres land.

I Danmark er tallet 43 pct. Samtidig mener 45 procent af danskerne, at muslimer skaber uro i samfundet, og at tørklædet skal forbydes. De danske tal stammer fra en undersøgelse, der endnu ikke er offentliggjort.

Kultursammenstød
»Efter 11. september 2001 er danskernes aversion over for muslimer blevet større«, fastslår Jens Peter Frølund Thomsen, der står bag undersøgelsen. Han er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og har set nærmere på 2.000 danskeres holdning til deres muslimske medborgere. Resultatet viser, at modstanden mod islam er massiv.

»Folks frygt over for muslimer er blevet forstærket af de seneste års terroranslag i USA, London og Madrid – plus den megen medieomtale. Men mange ved jo ikke, hvad en muslim er, og mange har ingen personlig kontakt til muslimer«, siger forskeren, der mener, at danskere har svært ved at vænne sig til, at religion fylder i hverdagen.

»Der opstår et kultursammenstød. Danmark er et ekstremt sekulært samfund, hvor man ikke er vant til, at folk tager deres religion alvorligt«, siger han.

Danskerne er dog ikke mere fremmedfjendske end resten af europæerne.

»Vi ligger på en pæn midterposition. Vi er mere fremmedfjendske end svenskerne, men mindre end englænderne«, siger Jens Peter Frølund Thomsen.Islamofobi er socialt acceptabelt
Beate Küpper er socialpsykolog og en af forskerne bag den tyske tænketanks europæiske undersøgelse. Hun mener, at »omfanget af fordomme i Europa er stærkt bekymrende«.

Traditionel racisme er på retur, mens den form for fremmedfjendtlighed, der bunder i opfattelsen af, at »de andres« kultur og religion er bagstræberisk, er på fremmarch, fortæller hun. Det er blevet socialt uacceptabelt at være nedladende over for sorte, hvorimod der endnu ikke findes sociale normer, der forbyder os at sige højt, at vi opfatter islam som en undertrykkende religion, siger forskeren.

LÆS OGSÅ

»Ingen gider fremstå som racist. Men når det gælder muslimer, bliver alle fordomme bare lukket ud, fordi der eksisterer et politisk klima, der gør den slags ytringer salonfæhig«, mener Beate Küpper.

Mange af de mennesker, der ser ned på folk med anden etnisk baggrund, opfatter dog sig ikke selv som højreorienterede, forklarer Beate Küpper.

»Spørger man folk, hvordan de placerer sig selv politisk, svarer mere end 60 pct., at de tilhører midten. Færre end 10 pct. ser sig selv som tilhørende den yderste højre- eller venstrefløj. Men når man sammenligner europæernes selvopfattelse med valgresultaterne i de forskellige lande, hvor højrepopulister har fået op til 30 pct. af stemmerne, peger det på, at vi ikke oplever os selv som højreorienterede, fordi fremmedfjendskhed er blevet socialt accepteret«.

Fører til vold
Ifølge Beate Küpper truer den europæiske fremmedfjendskhed vores demokratiske grundværdier som pluralitet og deltagelse. Desuden viser forskningen, at højreekstremister i mange tilfælde har den opfattelse, at de med deres voldelige overgreb handler på flertallets holdninger. Ligesom Anders Behring Breivik, der ser sig selv som foregangsmand i kampen mod islamismen.

LÆS OGSÅ

PET offentliggjorde i går en vurdering af truslen fra ekstremistiske grupper i Danmark. Konklusionen lyder, at miljøet er fragmenteret, men at angrebet på Utøya kan have inspireret enkeltpersoner til lignende aktioner.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter