Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP (Arkiv)/ASSOCIATED PRESS
Foto: AP (Arkiv)/ASSOCIATED PRESS

GERNINGSSTED. Martin Luther King (nummer to fra højre) ses her sammen med tre andre fra borgerretsbevægelsen på Lorraine Motellet dagen inden drabet. Til venstre for King står Jesse Jackson, der fortsat er en fremtrædende borgerretsaktivist i USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glemte optagelser af Martin Luther Kings morder fundet

Politiet filmede løs, da gerningsmanden til drabet på den kendte borgerretsforkæmper blev anholdt og afhørt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 4. april 1968 blev den amerikanske borgerretsforkæmper Martin Luther King dræbt af skud, da han stod på en svalegang på Lorraine Motellet i Memphis i Tennessee.

Dermed forstummede den stemme, der havde ført an i det sorte Amerikas kamp for at standse den undertrykkelse og racisme, som hindrede afroamerikanere i at få uddannelser eller for den sags skyld i at tage bussen på samme vis som euroamerikanere.

Gerningsmanden var James Earl Ray, en vaneforbryder, der havde begået stribevis af røverier mod butikker og tankstationer.

Motivet er aldrig fastslået, men Ray havde tidligere givet udtryk for racistiske synspunkter.

LÆS OGSÅ

Der var på drabstidspunktet verserende rygter om meget store dusører til den person, der kunne standse Martin Luther King, hvis eminente talegaver og ikke-volds-kampagner var afgørende for at få gjort en ende på den lovpligtige forskelsbehandling i sydstaterne.

Ifølge FBI-dokumenter, avisen USA Today henviser til, hørte James Earl Ray under et fængselsophold i Missouri om en udlovet dusør på 100.000 dollar, som Ku Klux Klan hævdedes at ville give for at få ram på borgerretsforkæmperen.

Politiet dokumenterede afhøringer
Nu er gamle optagelser af politiets behandling af gerningsmanden blevet offentliggjort efter at have ligget i arkiverne hos Shelby Amt siden dengang.

Optagelserne blev tilsyneladende foretaget for at dokumentere, at håndteringen af hans anholdelse, at afhøringerne og hans varetægtsfængsling foregik efter reglerne og dermed hindre, at sagen kunne blive afvist på grund af forkert behandling.

De 45 år gamle optagelser viser James Earl Ray, da han netop var blevet udleveret fra Storbritannien til USA. Efter at have dræbt Martin Luther King flygtede Ray til Canada og fløj derfra videre til England.

Han blev pågrebet den 8. juni i Heathrow, da han forsøgte at forlade landet med et falsk, canadisk pas.

Foto førte til filmfund

Optagelserne blev ifølge CBS News fundet i de amtslige arkiver, da medarbejdere så et foto af betjente, der stillede kameraet op i forbindelse med James Earl Rays arrestation.

Han endte med at få 99 års fængsel for drabet efter en tilståelse, som han senere trak tilbage. James Earl Ray døde i fængslet i 1998, 70 år gammel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden