Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Banksvindel kommer fra 170 lande

2,5 millioner lækkede dokumenter om konti i skattely giver rigmænd sved på panden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To en halv million dokumenter om konti i skattely er blevet lækket.

De bringer en lang række rige og prominente navne verden over i fedtefadet.

Blandt andre har Georgiens ministerpræsident interesser på De Britiske Jomfruøer, efterkommere af Ferdinand og Imelda Marcos er blandt navnene og Jean-Jacques Augier, en af Frankrigs præsidents nærmeste medarbejdere, er også at finde.

Det er den undersøgende journalistsammenslutning International Consortium of Investigative Journalists, der har skaffet dokumenterne, som de i øjeblikket ifølge deres Twitter-konto er ved at finde ud af, om skal offentliggøres.

Indtil videre har 38 medievirksomheder fået adgang til dokumenterne.

160 gange større end WikiLeaks
Mængden af data er helt overvældende og fylder samlet 260 gigabyte. 160 gange større end det berømte WikiLeaks læk fra 2010.

Af gode grunde er det noget af en logistisk udfordring at finde rundt i de mange dokumenter, men Consortium of Investigative Journalists har indtil videre søgt sig frem til en række interessante oplysninger.

Frem til nu viser lækket, der blev offentliggjort for to dage siden, at personer fra 170 forskellige lande har haft deres penge gemt i skattely eksempelvis på De Britiske Jomfuøer, Cayman-øerne og i Indonesien.

Via komplekse virksomhedsstrukturer, med stråmænd og advokater i massevis har penge fra hele verden bevæget sig i skattely.

Diamanthandlere og politikere i skattely
Venezuelanske graverjournalister fra organisationen Instituto Prensa y Sociedad de Venezuela har fundet frem til, at 30 millioner amerikanske dollar er blevet overført fra De Britiske Jomfuøer som bestikkelse til udvalgte venezuelanske politikere, som til gengæld har set den anden vej i forhold til en forretningsfidus, der har tømt en statsejet pensionsfond for hundredevis af millioner af dollar.

KLIK RUNDT I KORTETCanadiske CBC news har lavet et kort over skandalerne(eksternt link - engelsk)

I Belgien undersøger avisen Le Soir, hvordan diamanthandlere har gemt penge i skattely, og i Aserbajdsjan har en finansmogul, som har haft succes med at vinde kontrakter på byggerier i landet for milliarder, tætte bånd til præsident Ilham Alijev gennem fordækte konti.

Indviklet i dubiøse firmaer
Sådan bliver listen ved og vil uden tvivl blive udvidet i den nærmeste tid. I dag er det blevet kendt, at, som tyske Spiegel skriver, Putins vicepremierminister, Igor Schuwalow, er »indviklet i dubiøse firmaer«. Firmaerne, som har tråde ud til flere russiske oligarker, har konti i skattely.

Fra Danmark er der endnu ikke sluppet luskede sager ud, men både Sverige og Tyskland er leveringsdygtige.

KOMMENTAR

En svensk ejendomsspekulant har siden 1989 været i landflygtighed med en millardgæld til det offentlige. Han har i stedet sat sine penge i de hemmelige skattely. I Tyskland trevles der netop nu en stor sag op om Deutsche Bank, der ifølge dokumenterne har været med til at oprette 300 selskaber i skattely i Singapore.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden