0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
LI BO/AP
Foto: LI BO/AP

Ønskebørn. Skævheden mellem antallet af fødte kinesiske drenge og piger er værst på landet. I nogle distrikter bliver der født 150 drenge, hver gang der bliver født 100 piger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina mangler 30 millioner kvinder

Kineserne vil have sønner, så pigefostre aborteres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kinesernes traditionelle forkærlighed for sønner, kombineret med etbarnspolitikken, er ved at gøre Kina til et af de mest kønsskæve lande i verden.

Det er så alvorligt, at der i 2020 kommer til at være 30 millioner flere mænd mellem 20 og 45 år, end der vil være kvinder, advarer kinesiske eksperter.

Problemet er vokset, siden Kina i slutningen af 1970’erne begyndte på den såkaldte familiepolitik, som kun tillader de fleste ægtepar i byerne at få et enkelt barn.

Ægtepar på landet kan under visse forhold få tilladelse til flere børn. Det samme kan de etniske minoriteter.

Strenge straffe for kønsbestemmelse
Nye tal fra sidste års folketælling har alarmeret de kinesiske myndigheder, skriver partiaviserne. Derfor er flere ministerier og organisationer, blandt andet kommissionen for familieplanlægning, sundhedsministeriet og Folkets Befrielseshær, gået sammen om en otte måneder lang kampagne.

Målet er at få forskellen i fødselstallet for drengebørn og pigebørn til at udjævnes. Midlet er strenge straffe til dem, som udfører ’ikke-medicinsk’ kønsbestemmelse af fostre og kønsbestemte aborter. Begge dele er forbudt ifølge kinesisk lovgivning.

»Læger, som overtræder forbuddet, vil blive frataget deres licens og straffet. Det samme vil medicinske klinikker«, sagde Kinas sundhedsminister Liu Qian på en konference forleden. Konferencen blev ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua videotransmitteret til 1.125 amter over hele Kina.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden