Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Ønskebørn. Skævheden mellem antallet af fødte kinesiske drenge og piger er værst på landet. I nogle distrikter bliver der født 150 drenge, hver gang der bliver født 100 piger.
Foto: LI BO/AP

Ønskebørn. Skævheden mellem antallet af fødte kinesiske drenge og piger er værst på landet. I nogle distrikter bliver der født 150 drenge, hver gang der bliver født 100 piger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina mangler 30 millioner kvinder

Kineserne vil have sønner, så pigefostre aborteres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesernes traditionelle forkærlighed for sønner, kombineret med etbarnspolitikken, er ved at gøre Kina til et af de mest kønsskæve lande i verden.

Det er så alvorligt, at der i 2020 kommer til at være 30 millioner flere mænd mellem 20 og 45 år, end der vil være kvinder, advarer kinesiske eksperter.

Problemet er vokset, siden Kina i slutningen af 1970’erne begyndte på den såkaldte familiepolitik, som kun tillader de fleste ægtepar i byerne at få et enkelt barn.

Ægtepar på landet kan under visse forhold få tilladelse til flere børn. Det samme kan de etniske minoriteter.

Strenge straffe for kønsbestemmelse
Nye tal fra sidste års folketælling har alarmeret de kinesiske myndigheder, skriver partiaviserne. Derfor er flere ministerier og organisationer, blandt andet kommissionen for familieplanlægning, sundhedsministeriet og Folkets Befrielseshær, gået sammen om en otte måneder lang kampagne.

Målet er at få forskellen i fødselstallet for drengebørn og pigebørn til at udjævnes. Midlet er strenge straffe til dem, som udfører ’ikke-medicinsk’ kønsbestemmelse af fostre og kønsbestemte aborter. Begge dele er forbudt ifølge kinesisk lovgivning.

»Læger, som overtræder forbuddet, vil blive frataget deres licens og straffet. Det samme vil medicinske klinikker«, sagde Kinas sundhedsminister Liu Qian på en konference forleden. Konferencen blev ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua videotransmitteret til 1.125 amter over hele Kina.

De, som foretrækker drenge, vil gøre hvad som helst for at få bestemt fostrets køn, når de kun har den ene mulighed for at få et barn

LÆS OGSÅ Ifølge den seneste kinesiske folketælling blev der i 2010 født 118 drenge for hver 100 piger. Forskellen er en anelse mindre end året før, hvor der blev født 119 drenge for hver 100 piger.

Men det er stadig meget langt fra det, som FN kalder den naturlige kønsforskel. Den siger, at standarden ligger mellem 103 og 107 drenge for hver 100 piger.

Forskellen mellem de to køn er vokset i Kina gennem de sidste 30 år – siden etbarnspolitikken blev gennemført. I 1981 blev der født 108 drenge for hver 100 piger. I 1990 var tallene 111 til 100.

Problemet er størst ude på landet
Ifølge minister for familieplanlægning Li Bin skyldes det kønsbestemmelse af fostrene og efterfølgende aborter af piger.

Problemet er størst i landområderne, hvor man åbenlyst kan se skilte, som annoncerer med kønsbestemmelse via ultralydsskanning. Ifølge partiavisen Global Times koster det mellem 150 kr. og 400 kr. at få foretaget en ulovlig skanning.

»De, som foretrækker drenge, vil gøre hvad som helst for at få bestemt fostrets køn, når de kun har den ene mulighed for at få et barn«, siger professor i demografi, Li Jianmin, fra Nankai-universitetet i Tianjin til Global Times.

Xinhua skriver, at i nogle fjerntliggende områder i provinserne Sichuan og Shaanxi er kønsforskellen 150 drenge pr. 100 piger. Og blandt de familier, som får lov til at få barn nummer to, er forskellen 143 drenge pr. 100 piger.Kinas kommission for befolkning og familieplanlægning advarer om, at det for eksempel vil betyde, at der mangler 30 millioner kvinder i forhold til mænd i aldersgruppen 20 til 45 år i 2020.

Det er en skævhed, som især vil ramme landområderne. Mange unge fra landet tager til byerne for at arbejde, og her bliver en del af kvinderne boende, fordi de stifter familie.

Menneskesmugling fra nabolande

Resultatet er en masse enlige landmænd. Det har allerede ført til menneskesmugling i form af ’import’ af kvinder fra fattige nabolande som Vietnam og Myanmar (tdl. Burma), som bliver giftet bort i fjerntliggende kinesiske landområder. Demografen Wang Guangzhou fra Kinas akademi for sociale videnskaber peger i Global Times også på, at kønsproblemet skyldes, at Kina mangler sociale velfærdsprogrammer som folkepension.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I mange landområder gælder de traditionelle værdier stadig. Derfor skal man have en søn til at føre slægtens linje videre. Oven i det er mange kinesiske familier afhængige af, at børnene passer forældrene, når de bliver gamle, fordi det meste af befolkningen ikke har adgang til et effektivt socialt system«, siger han. I takt med den økonomiske vækst kommer der jævnligt forslag fra eksperter om, at den restriktive familiepolitik skal lempes, så familierne får ret til to børn. Men senest i april fastslog præsident Hu Jintao, at familiepolitikken skal fastholdes på grund af den lave befolkningstilvækst. Til gengæld efterlyste han en indsats mod kønsforskellen på de nyfødte.

LÆS ARTIKLEN Kinesiske myndigheder siger, at familieplanpolitikken har betydet, at der er født 400 millioner færre kinesere fra 1979 til 2011. Omkring en tredjedel af kinesiske ægtepar er omfattet af etbarnspolitikken. I 1980 var der 987 millioner indbyggere i Kina. I 2010 var der 1,34 milliarder, og folketallet vokser langsomt. Jessy Lee bidrog til artiklen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden