Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

politik. Jens Rohde står i spidsen for Venstres tre medlemmer af Europaparlamentet.
Foto: SCHNOOR SØREN (Arkiv)

politik. Jens Rohde står i spidsen for Venstres tre medlemmer af Europaparlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre: Vi stemmer for Connie Hedegaards dårlige forslag

De tre danske europaparlamentarikere fra Venstre støtter forslag, der gør det dyrere at forurene.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter heftige overvejelser meddeler Venstres tre medlemmer af Europaparlamentet, at de stemmer ja, når de i dag skal tage stilling til et forslag, der skal redde en af hjørnestenene i EU's klimapolitik.

De tre stemmer kan blive afgørende, fordi der er lagt op til en tæt afstemning, og det er ikke med god vilje, at Venstre stemmer ja, siger gruppeformand Jens Rohde (V).

»Det er et dårligt forslag«, siger han.

Afstemningen handler om at redde EU's kvotehandelssystem (ETS), der kort fortalt går ud på, at virksomheder ved hjælp af kvoter skal købe sig ret til at forurene. Men prisen for at udlede et ton CO2 er så lav, at systemet er mere eller mindre uden effekt. På den baggrund har hun foreslået at mindske udbuddet af kvoter i de kommende år for at presse prisen op.

LÆS MERE Connie Hedegaard kæmper for dyrere CO2-kvoter

Venstre er kritisk over for forslaget, fordi det ventes at føre til højere omkostninger for virksomheder - herunder energiselskaber - hvilket også kan ramme forbrugerne, frygter Jens Rohde. I det hele taget er han yderst skeptisk over for, om forslaget overhovedet vil virke.

»Jeg ved ikke, om det her vil redde kvotesystemet, men risikoen for, at det bryder sammen, hvis vi stemmer imod, er dog så tungtvejende, at vi har valgt at stemme for«, siger han.

Grænseoverskridende prolblem
I tilfælde af et sammenbrud frygter Jens Rohde, at man vil havne i en situation, hvor de 27 medlemslande hver især begynder at styre udledningen af CO2 på nationalt niveau, hvilket ikke fungerer, når problemet er grænseoverskridende, mener han.

»Det er ikke i klimaets interesse, men det er heller ikke på lang sigt i industriens interesse. Hvis vi renationaliserer det her, kommer vi ud i en situation, hvor Danmark vil være ambitiøs, mens andre lande vil være knap så ambitiøse, og så får vi en konkurrenceforvridende situation«, siger han.

Den danske Venstre-politiker benytter også lejligheden til at kritisere klimakommissær Connie Hedegaard. Hun har længe været klar over, at den var gal, men ikke grebet ind i rette tid, mener Jens Rode.

»Der synes jeg simpelthen ikke, at kommissæren har udvist rettidig omhu. Det må jeg sige«, siger han.

Afstemning omkring middag
Det er planen, at parlamentet skal stemme om forslaget engang efter middag. Der har dog været rygter om, at man vil forsøge at udskyde den sprængfarlige afstemning til i morgen.

»Det er jo ren taktik - for at tippe et flertal«, siger Jens Rohde.

Rygtet lyder, at hvis afstemningen udskydes, er flere konservative parlamentarikere forhindret i at stemme, fordi de skal til Margaret Tatchers begravelse i London, hvilket kan hjælpe ja-siden.

»Ja, det kan man jo kun gisne om. Men det kunne jo godt tænkes«, siger Jens Rohde.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden