Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Christian Lutz (Arkiv)/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Connie Hedegaard taber vigtig afstemning om EU's klimapolitik

Europaparlamentet afviser et forslag om at ændre i EU's handel med CO2-kvoter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimakommissær Connie Hedegaard lider et nederlag i Europaparlamentet, hvor et flertal netop har afvist hendes forslag om at justere EU's kvotehandelssystem, der er en af grundpillerne i EU's klimapolitik.

»Deep shit!«, lyder den bramfri reaktion på Twitter fra formanden for parlamentets grønne gruppe, Reinhard Bütikofer.

Socialdemokraternes Dan Jørgensen er også frustreret.

»Det er en katastrofe for EU's klimapolitik. Det her kan føre til et reelt sammenbrúd for kvotehandelssystemet. Det vil være ekstremt skadeligt for den grønne omstilling i EU«, siger han.

Forslag om færre kvoter
EU-kommissionen med den danske kommissær i spidsen har foreslået at tilbageholde et stort antal af de kvoter, som virksomheder skal købe for at forurene.

På grund af den økonomiske krise er efterspørgslen så lav, at prisen for at udlede et ton CO2 kun er omkring fire euro - langt fra forventningen om en pris på cirka 30 euro. På den baggrund har kommissionen foreslået at presse prisen op ved at mindske udbuddet af kvoter.

Forud for dagens afstemning har Connie Hedegaard da også erkendt, at der er tale om et alvorligt problem, hvis ikke parlamentet bakker op om forslaget.

»Det her handler om at stoppe blødningen. Hvis ikke vi gør det her, så vil det snart stort set ikke koste noget at udlede CO2. Det er meget alvorligt, for så er et af hovedinstrumenterne i EU’s klimapolitik ikke meget værd mere«, sagde hun.

LÆS MERE Connie Hedegaard kæmper for dyrere CO2-kvoter

Nu er scenariet altså en kendsgerning. 334 stemte mod forslaget, 315 for, mens 63 stemte blankt. Forslaget sendes nu tilbage i udvalg, hvilket i princippet betyder, at forslaget kan blive fremsat på ny inden længe, men det er uvist, om det sker.

Ingen danskere stemmer nej
De 13 danske medlemmer af Europaparlamentet har generelt været positivt stem over for forslaget.

Alle fem socialdemokrater har erklæret, at de stemmer ja. Det samme gælder SF's Margrete Auken, de konservatives Bendt Bendtsen samt Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU. De tre medlemmer af Venstre har også erklæret, at de nikker ja til forslaget.

LÆS MERE

Omvendt stemmer DF's Morten Messerschmidt blankt, mens løsgænger Anna Rosbach Andersen har erklæret, at hun havde i sinde enten at stemme blankt eller ja alt efter udfaldet af et par ændringsforslag.

Modstanderne har blandt andet argumenteret for, at både virksomheder og forbrugere bliver udsat for urimelige omkostninger, hvis EU forsøger at hæve prisen for CO2-kvoter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden