Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Fremtiden. Stigningen i opiumsproduktionen skyldes især økonomisk og politisk usikkerhed om fremtiden, når Nato forlader Afghanistan ved udgangen af 2014
Foto: RAFIQ MAQBOOL/AP

Fremtiden. Stigningen i opiumsproduktionen skyldes især økonomisk og politisk usikkerhed om fremtiden, når Nato forlader Afghanistan ved udgangen af 2014

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk anti-opiumprojekt slog fejl

For tredje år i træk breder opiumsmarkerne sig i Helmand og resten af Afghanistan.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har brugt 40 millioner kroner på blandt andet uddeling af såsæd og kunstgødning til bønderne i Helmand.

Men det har stik mod hensigten ikke kunnet bremse opiumsproduktionen i den afghanske provins, der står for omkring halvdelen af verdensproduktionen.

Tværtimod vokser de arealer, hvor bønderne dyrker opiumsvalmuer, nu for tredje år i træk, viser en ny rapport fra FN’s antinarkotikaorganisation, UNODC.

LÆS OGSÅ Efter overproduktion og deraf følgende prisfald bremsede produktionen i nogle år, breder valmuerne sig igen.

Alene fra 2011 til 2012 kom der knap 20 procent flere opiumsmarker, og udviklingen fortsætter ifølge FN i den kommende sæson. Rapporten peger på, at det især er i de tidligere danske ansvarsområder nord for Gereshk, produktionen udvides.

Dårlig ledelse
Det danskbritiske hvedeprojekt, hvor bønderne mod en beskeden betaling fik såsæd, gødning og anden hjælp på betingelse af, at de ikke dyrkede opium, blev i flere år fremhævet af skiftende danske regeringer som et af de civile ’flagskibe’ i Helmand. Men projektet lukkede i 2012.»Det var plaget af dårlig ledelse og dårlig planlægning. En stor del af såsæden var af ringe kvalitet, og det skabte vrede hos bønderne«, siger Doris Buddenberg. Hun har tidligere ledet FN’s indsats mod narkoproduktion i Afghanistan.

En del af såsæden blev også stjålet og erstattet med småsten, før den blev fordelt, ligesom bønder, der ikke havde forbindelser i den lokale politiske ledelse, ikke kunne få del i hjælpen.

Største modtager af dansk bistand
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) kalder den generelt stigende opiumsproduktion i Afghanistan, hvor flere provinser over hele landet nu igen producerer narko, »en mindre katastrofe, der underminerer fremskridtene for sikkerheden i landet«.

Har projektet i Helmand været en fiasko?

»Det har bestemt ikke været en succes, der har været masser af problemer med korruption og dårlig ledelse. Vi er ikke særligt stolte af det«.

Friis Bach står i spidsen for opprioriteringen af bistand til Afghanistan.

Hvis jeg ser en person fra regeringen eller en vesterlænding, dræber jeg ham. Vi kan ikke lide regeringens luderkarle

Med over 500 millioner kr. næste år bliver landet den største modtager af dansk bistand. Men pengene skal ikke bruges til direkte opiumsbekæmpelse, i stedet satser man på projekter, der skal gøre lovlige afgrøder mere profitable.

Usikkerhed om fremtiden

At hvedeprojektet ikke var populært hos bønderne, fremgår tydeligt af en detaljeret rapport, hvor 400 bønder og daglejere er blevet spurgt om deres mening.

»Mit liv er ødelagt af amerikanerne (generel betegnelse for alle vesterlændinge, red.), fordi vi ikke fik et godt udbytte. Hvis jeg ser en person fra regeringen eller en vesterlænding, dræber jeg ham. Vi kan ikke lide regeringens luderkarle«, siger en vred bonde i rapporten fra det uafhængige evalueringsinstitut AREAU.

LÆS OGSÅ Stigningen i opiumsproduktionen skyldes især økonomisk og politisk usikkerhed om fremtiden, når Nato forlader Afghanistan ved udgangen af 2014.

Den nuværende leder af UNODC i Afghanistan sammenligner det med finansmarkedet.

»Når verdensøkonomien er usikker og fremtiden uvis, falder aktierne, og guldpriserne stiger. Her stiger opiumsproduktionen«, siger Jean-Luc Lemahieu.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden