0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Israel og Syrien danser om den varme grød efter bombeangreb

To raketter er affyret fra Syrien til Israel, men alle nedtoner det.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ariel Schalit/AP
Foto: Ariel Schalit/AP

Optrapning. Israel har sendt elitestyrker til grænsen mod Syrien, og rykket kampvognene tættere på grænsen. Billedet her er fra Golan-højderne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To mindre raketter blev i går affyret fra Syrien og ind over grænsen til Irael og Golan-højderne.

Måske en mindre hændelse, men set i lyset af udviklingen i de to landes forhold de seneste to dage, er den ladet med betydning.

Fredag og søndag angreb Israel formentlig – officielt har de ikke taget ansvar – to destinationer i Syrien tæt på hovedstaden Damaskus. Spørgsmålet er derfor, om raketterne er gengældelse fra Syriens side og kan optrappe en i forvejen anspændt situation mellem de to lande.

Anonyme israelske kilder har forklaret, at weekendens angreb var rettet mod pakhuse med våben, der er på vej fra Iran til Hizbollah i Libanon. Angrebene skal altså ikke ses som en stillingtagen i den over to år lange borgerkrig i Syrien, lyder det.

Præsident Assad har dog efterfølgende erklæret, at der er tale om en »krigserklæring« og har svoret, at angrebene vil blive gengældt, uden dog at specificere, hvordan dette præcis skal foregå.

Ingen krigsvinde I et forsøg på at skrue ned for lyden af krigstrommer har Israel reageret roligt på de to raketter, der i går ramte Golanhøjderne, skriver Washington Post.

»Der blæser ingen krigsvinde«, understreger majorgeneral Yair Golan, som er øverstbefalende for de nordlige divisioner af den israelske hær.

Anonyme kilder forklarer ifølge Washington Post raketterne som »afsmitning« fra den syriske borgerkrig, og altså ikke som et gengældelsesangreb fra syrisk side.

Israel opruster ved grænsen
Når alt kommer til alt, er ingen af parterne interesserede i at gå i krig med hinanden. Det forklarer Aram Nerguizian, analytiker ved tænketanken Center for Strategic and International Studies i Washington DC, til AP.

Da Israel angreb internt i Syrien skete det med en forhåbning om, at Hizbollah ikke ville reagere på angrebet, fordi det foregik i Syrien og ikke hjemlandet Libanon.

Hizbollah har ikke overskud til atter at kæmpe imod Israel, da den militante gruppe har nok at se til i forvejen med at yde støtte til oprøret i Syrien, siger han til AP.

Hvis Israels bombardementer skulle gengældes, skulle nogle af Hizbollahs ressourcer altså trækkes ud af Syrien, vurderer analytikeren.

Hizbollah har da også indtil videre undladt at kommentere Israels bombardementer i Syrien.

Intet tyder dog på, at Israel føler sig sikker på at undgå gengældelsesangreb fra Syrien.

Der har været våbenhvile i Golan-højderne siden 1967, men de seneste måneder har Israel flyttet elitesoldater og efterretningsenheder til grænsen