Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

UDSATTE. Egyptens kristne koptere er blandt de minoriteter, der risikerer forfølgelse og diskrimination.
Foto: Ben Curtis/AP

UDSATTE. Egyptens kristne koptere er blandt de minoriteter, der risikerer forfølgelse og diskrimination.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA er bekymret over den religiøse forfølgelse i verden

Rapport fra USA's udenrigsministerium beretter om udbredt forfølgelse af religiøse mindretal.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Troende i en række lande risikerer at blive mål for forfølgelse og overgreb.

Det konkluderer det amerikanske udenrigsministerium i en rapport om international religiøs frihed.

Den udpeger forholdene i en række muslimske lande som særligt bekymrende, men langer også ud efter lande som Danmark.

LÆS OGSÅ

Rapporten skal sætte fokus på nationernes beskyttelse af religiøse minoriteter og konkluderer, at det står skidt til i en lang række lande.

Troende forfølges og mishandles
Værst er situationen i de lande, hvor der ifølge udenrigsministeriet foregår systematiske og grove overtrædelser af retten til frit at dyrke sin religion.

I de lande risikerer troende fra minoriteter tortur og mishandling, fængslinger eller såkaldte forsvindinger og at blive nægtet basale borgerrettigheder.

Overgrebene er så alvorlige, at de amerikanske myndigheder ifølge en særlig lov vendt mod religiøs undertrykkelse er pålagt at indføre sanktioner mod landene.

USA peger især på forfølgelser og overgreb i lande som:

 • Myanmar. Landet lægger kraftige restriktioner på udøvelsen af religion. Nogle embedsmænd beskyldes for aktivt at tage del i forfølgelsen af især muslimer i Rakhine-provinsen.
 • Kina. Her arbejder staten på at sikre sig magten over religionen og begrænser den personlige frihed for mennesker, der tilhører trossamfund, som anses for at true landet eller kommunistpartiet. Det går især ud over muslimer fra uighuriske mindretal i den østlige del af landet og over tibetanere. Katolikker, der ikke er tilknyttet den officielt anerkendte 'Katolsk-Patriotiske Sammenslutning' forfølges eller tilbageholdes.
 • Eritrea. Her har styret kun delvist implementeret de grundlovssikrede rettigheder, trossamfundene på papiret har. De er udelukkende givet til fire officielt anerkendte religiøse grupper inden for den kristne kirke og sunniislam.
 • Iran. Landets grundlov beskytter ikke den religiøse frihed. Der er flere og flere rapporter om, at religiøse og etniske minoriteter i stigende omfang anklages for moharebeh - forbrydelser mod Gud, for »antiislamisk propaganda« eller uspecificerede sikkerhedsforbrydelser, udløst af religiøse aktiviteter. Det rammer blandt andet bahaitroende.
 • Nordkorea. Selv om landet officielt har religionsfrihed, så begrænser myndighederne de troendes muligheder for at praktisere deres religion. Kun nogle særligt overvågede grupper får lov at have nogen religiøse aktiviteter. Medlemmer af undergrundskirker tortureres eller slås ihjel.
 • Saudiarabien. Der er ingen religionsfrihed i det arabiske land. Det er forbudt i offentlighed at praktisere nogen anden religion end islam. Saudier, der ikke bekender sig til regeringens islamiske tro, diskrimineres på uddannelser, arbejdsmarkedet og i det offentlige.
 • Sudan. Landets grundlov begrænser religionsfriheden. Myndighederne lægger med loven i hånd bånd på mindretalstro og har blandt andet revet to kirker ned.
 • Usbekistan. Ifølge forfatningen er der en vis grad af religionsfrihed, der imidlertid begrænses af andre af landets love. Mindretallenes tro er underlagt restriktioner og det er forbudt at missionere for sin tro - et forbud, der har udløst bøder og frihedsstraffe til tilhængere af »uregistrerede minoritetsreligioner«.

Også andre steder står det skralt til for tilhængere af mindretals-trosretninger. Ahmadimuslimer forfølges i lande som Saudiarabien, Indonesien og Pakistan, hvor de blandt andet ikke må stemme til valgene.

Pakistans kristenforfølgelse
Pakistan skoses i det amerikanske udenrigsministeriums rapport også for sin forfølgelse af kristne.

Den fremhæver den internationalt omtalte blasfemisag, myndighederne rejste mod en udviklingshæmmet kristen pige og sagen mod Asia Bibi, der blev truet på livet, da hun som kristen hentede vand til nogle muslimer og fik at vide, at nu var vandet 'urent'.

LÆS MERE

Ifølge rapporten er der også fortsat stigning i antisemitismen, der er konstateret i flere muslimske lande. Blandt andet har Egyptens præsident Morsi angiveligt med ordet »Amen« tilsluttet sig en tv-bøn, der indeholdt ønsket: »Åh Gud, giv os sejr over de vantro. Oh Allah, knus jøderne og deres støtter«.

Antisemitisme bag terrordrab
De antisemitiske ytringer og gerninger er også konstateret i Grækenland, Ungarn og i Frankrig, hvor rapporten fremhæver en yderligtgående muslim for at have dræbt tre børn og en lærer ved en jødisk skole i Toulouse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Et andet problem, rapporten fremhæver, er forbuddet mod at tillade muslimske kvinder dragter, der skjuler ansigtet. I Belgien har forbuddet fået Højesterets godkendelse med begrundelsen, at det ikke strider mod religiøs frihed, fremgår det.

Folkekirkens særstatus
Rapporten om international religiøs frihed hæfter sig også ved forholdene i Danmark, hvor den peger på oplysninger om antisemitiske eller antiislamiske udsagn og hærværk - der især afspejler spændinger mellem unge muslimer og andre, fremgår det.

Den lægger også vægt på, at Folkekirken har privilegier, andre religiøse institutioner ikke får del i, men peger fejlagtigt på, at alle danskere er medlemmer af Folkekirken, medmindre de vælger at melde sig ud. Medlem bliver man først ved dåben.

Danmark forbyder blasfemi, men sager om krænkelser af andre religioner tilbagevises af anklagemyndighederne med henvisning til ytringsfriheden, skriver udenrigsministeriet i Washington i rapporten.

Mangfoldighedsfestival og lærerudbrud

Det hæfter sig ved enkelte sager, der har vakt opsigt, heriblandt opfordringen til jøder på Nørrebro, der på en kommunal mangfoldighedsfestival blev opfordret til ikke at lade det israelske flag vaje på deres bod eller sagen om en skolelærer i Odense, der erklærede, at hun var »så skide træt af jer muslimer, som ødelægger undervisningen«.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rapporten er en del af den amerikanske regerings bestræbelser på at sikre religionsfriheden verden over.

»Hvad enten der er tale om en enkelt gud, om flere guder eller ingen guder over hovedet, så er retten til at tro - herunder retten til ikke at være troende - en grundlæggende menneskeret«, understreger den.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden