Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kina varsler ny kurs i klimapolitik

Eksperter ser historisk nye signaler fra Kina i klimakampen og venter optrappet koordineret indsats.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina, der er verdens største udleder af kuldioxid (CO2), varsler, at landet for første gang vil sætte et loft på udledning af drivhusgasser. Det skriver The Independent.

Kina er ansvarlig for en fjerdedel af verdens udledning af CO2. Et stof, som verdens forskere er enige om, er den væsentligste årsag til klimaforandringerne.

LÆS OGSÅ

Kinas løfte markerer en dramatisk ændring i landets holdning til klimaforandringerne. Eksperter mener, at udmeldningen vil gøre andre lande mere åbne overfor store nedskæringer i deres CO2-udledning.

»Det er meget gode nyheder«, siger Lord Stern, der er formand for Grantham Research Institute for klimaforandringer ved London School of Economics.

»Et så vigtigt træk vil opmundre alle lande, og især andre store udledere såsom USA, til at gøre en større indsats i forhold til klimaændringerne. Og det forbedrer udsigten til en stærk international traktat, der skal vedtages på FN's klimatopmøde i 2015«, siger Lord Stern til The Independent.

Han udarbejdede i 2006 en rapport for de britiske myndigheder, hvor han redegjorde for de økonomiske konsekvenser af klimaforandringerne. Rapporten betragtes af mange som verdens mest indflydelsesrige politiske dokument om emnet.

På klimatopmødet i Paris i 2015 forventes omkring 200 lande at blive enige om juridisk bindende aftaler, der skal reducere deres CO2-udledning.

Kina lægger pres på verdens lande
Også i den danske EU-lejr vækker Kinas budskab om et CO2-loft glæde.

»Det er et historisk signal, der kommer fra Kina og potentielt noget af det vigtigtste, der nogensinde er sket for klimakampen«, siger Dan Jørgensen (S), der er næstformand i EU-parlamentets miljøudvalg og på nuværende tidspunkt sidder i forhandlinger om fremtiden for Europas tilsvarende kvotesystem.

»Hvis dette signal er reelt, er det en meget positiv nyhed i kampen mod klimaforandringerne. Reelt har internationale fremskridt i mange år været blokeret af en fastlåst situation mellem USA og Kina. Hvis Kina nu flytter sig, lægger det pres på alle andre lande i verden herunder specielt USA«, siger Dan Jørgensen ifølge en pressemeddelelse.

Han mener, at Kinas udmelding også forpligter for EU-landene.

»EU bør nu smede, mens jernet er varmt. Vi skal støtte Kina ved at sige ok; hvis I forpligter jer til at reducere CO2, hvor I hidtil kun har talt om, at udlednignerne skal toppe på et tidspunkt, gør vi også mere«, siger Dan Jørgensen.

Udsigt til enighed mellem USA og Kina

Eksperter mener, at uden en stabil aftale vil konsekvenserne af den globale opvarmning blive katastrofale.

Doug Parr, der er chefforsker for Greenpeace, mener, at fremtidens forhandlinger nu ser lidt lysere ud.

»Dette er et stort skift i Kinas position og bør dæmme op for dødvandet mellem USA og Kina i de globale klimaforhandlinger. Uden en aftale mellem disse to store aktører er det svært at se, hvordan en aftale kan nås i 2015«, siger han til The Independent.

USA er verdens andenstørste udleder af drivhusgasser og står for 17,6 procent af den globale udledning. Storbritannien står for 1,6 procent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden