Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Uroligheder. Natten til torsdag blev brandvæsnet tilkaldt op mod 90 gange, hvor langt de fleste brande skyldtes urolighederne.
Foto: Fredrik Sandberg/AP

Uroligheder. Natten til torsdag blev brandvæsnet tilkaldt op mod 90 gange, hvor langt de fleste brande skyldtes urolighederne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken.dk i Stockholm: Unge indvandrere føler sig dårligt behandlet

Unge forsøgte selv at stoppe ballade, fortæller Politikens udsendte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er relativt fredeligt i Stockholms gader, og uroligheder er enkeltstående tilfælde.

Sådan lyder det fra Politikens udsendte, der er i Stockholm for at dække de uroligheder, der i de seneste fire døgn har præget den svenske hovedstad.

»Der var mange unge på gaderne i aftes, men stemningen var stille og rolig, selv om der pludselig blev sat ild til to biler. Men så snart det var sket, brød nogle af de ældste unge hårdt ind for at få dæmpet gemytterne«, siger Claus Blok Thomsen, som er Politikens udsendte.

LÆS OGSÅ

De, som greb ind, er den del af en gruppe af de unge i forstaden, der er organiseret i den lokale moske og i nogle medborgerværn, hvor de, også til dagligt, går rundt og patruljerer på gaden for at holde ro og orden.

Og de gjorde, hvad de kunne for at undgå uroligheder i går aftes, fortæller Claus Blok Thomsen.

»Der var en ung fyr, der stod på en bro og kastede en sten mod en politibil, som kom kørende mod en brand. Med det samme var der tre fyre over ham, som meget hårdt og brutalt skubbede ham væk og sagde, at han ikke hørte til der, hvis han skulle stå og kaste med sten. Så sad han bag efter i grøftekanten som en lille dreng, der skammede sig«, siger han.

Føler sig som andenrangsborgere
Der er forskellige forklaringer på årsagen til urolighederne. Nogle siger, at det skyldes en hændelse i Husby i sidste uge, hvor politiet skød og dræbte en 69-årig mand med indvandrerbaggrund, som svingede med en machete.

Men langt de fleste, som Politiken i aftes mødte i Husby, peger på, at de som indvandrere føler sig behandlet som andenrangsborgere i Stockholm, der skal betale skat som alle andre, men ikke får de samme rettigheder i form af adgang til uddannelse og tilbud fra kommunen og staten.

De føler også, at politiet tidligere har behandlet dem unødvendigt brutalt og er utilfredse med, at en skole og en ungdomsklub i området er blevet lukket.

Husby er en forstad til Stockholm og har omkring 12.000 indbyggere, hvor det anslås, at 80 procent af dem har udenlandsk baggrund.

Uroligheder i 15 forstæder i nat

Der var uroligheder i 15 fortæder i nat, og brandvæsnet blev kaldt ud til op mod 90 brande, hvor langt de fleste skyldtes urolighederne, skriver den svenske avis Expressen i dag.

Og i morges kæmpede de med at slukke en stor brand i en restaurant, skriver Aftonbladet.

LÆS OGSÅ

Det kan lyde af meget, men det er altså kun få uromagere, der sætter ild til nogle biler, og så går folk hen og kigger, er Claus Blok Thomsens erfaring.

»Der så fredeligt ud, da vi tog fra Husby kl. 01:30, og det skulle undre mig meget, hvis der ikke er det i dag. Folk var rare og venlige, og der var en høflig tone i mellem de unge«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden