Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Overvågning. Det vakte ramaskrig, da det i sin tid kom frem, at den tidligere Bush.regering overvågede borgerne.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Overvågning. Det vakte ramaskrig, da det i sin tid kom frem, at den tidligere Bush.regering overvågede borgerne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tophemmeligt dokument lækket: USA overvåger millioner af opkald

En lækket, tophemmelig retskendelse afslører, at Obama har videreført en kontroversiel del af George W. Bush’s overvågningsprogram

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et tophemmeligt dokument, der er lækket til den britiske avis The Guardian, genåbner diskussionen af, om USA er gået for vidt i at spionere mod sine egne borgere.

Allerede mens George W. Bush var præsident vakte det ramaskrig, da det kom frem, at regeringen uden om domstolene overvågede millioner af telefonopkald.

Nu viser det sig, at Barack Obama gør det samme – denne gang blot med en dommerkendelse i baglommen: Indhenter detaljerede oplysninger om millioner af telefonopkald i USA, foretaget af folk, der ikke er mistænkt for noget som helst.

LÆS OGSÅ

Det er den britiske avis The Guardian, der i dag kan afsløre en hemmelig retskendelse, der beordrer det store teleselskab Verizon til at udlevere data om samtlige opkald foretaget i USA eller mellem USA og et andet land.

Ordren omfatter oplysninger om de telefonnumre, der er ringet til og fra, opkaldets varighed, og oplysninger om mobiltelefoners geografiske placering under opkaldet.

Det fremgår af retskendelsen, at ingen andre end de direkte involverede må vide noget om ordren til at indsamle de enorme mængder data.

Personlig frihed

Det er uklart, om der foreligger tilsvarende retskendelser for USA’s øvrige telefonselskaber. Sent onsdag aften havde de amerikanske myndigheder endnu ikke reageret på afsløringen, men kilder med kendskab til sagen bekræfter ifølge New York Times, at retskendelsen findes.

DOKUMENTATION Se dommerkendelsen her ( eksternt link til www.guardian.co.uk)

Overvågningen foretages af National Security Agency, NSA, som er den del af det amerikanske efterretningsvæsen, der har ansvaret for aflytning og overvågning af elektronisk kommunikation.

NSA er en enorm organisation, der har flere matematikere ansat end noget andet firma i verden. Med oplysningerne om de mange telefonopkald kan eksperterne i NSA lynhurtigt finde ud af, hvem en given person har talt i telefon med, hvis vedkommende skulle komme under mistanke.

Men mange amerikanere betragter det som et stort indgreb i den personlige frihed, at staten indhenter oplysninger om dem på forhånd uden nogen form for mistanke.

Ordningen med at indsamle data om telefonopkald blev indledt helt tilbage i 2001 af præsident George W. Bush, men kom først til offentlighedens kendskab i 2006.

Det har aldrig før været fremme, at ordningen er fortsat under Barack Obama, som førte valgkamp på at føre krigen mod terror med mindre vidtgående metoder.

Det fremgår af den lækkede retskendelse, at indhentningen af oplysninger sker med baggrund i den kontroversielle lov med navnet ’The Patriot Act’, der blev vedtaget efter terrorangrebene mod USA i 2001, og som kraftigt udvidede myndighedernes mulighed for at overvåge borgerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden