Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Uncredited/AP
Foto: Uncredited/AP

Amerikaner. »Jeg er hverken en helt eller en forræddet. Jeg er amerikaner«, siger Edward Snowden, som har lækket fortrolige dokumenter, der viser, at den amerikanske efterretnignstjeneste overvåger telefon- og internetdate for både sine egne og udenlandske borgere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eftersøgt whistleblower: USA har hacket Hongkong og Kina i årevis

29-årig bag læk appelerer til Hongkong om ikke at blive udleveret til USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Edward Snowden - manden der lækkede fortrolige dokumenter om et tophemmeligt overvågningsprogram - har ingen planer om at forlade sit skjulested i Hongkong.

Det siger han i et interview til avisen South China Morning Post, hvor han samtidig fortæller, at den amerikanske overvågning også er gået ud over Hongkong og Kina.

Ifølge Snowden viser dokumenter, at efterretningstjenesten NSA, National Security Agency, ikke kun har overvåget telefon- og internet data fra amerikanske borgere. Men også har hacket computere i både Hongkong og Kina.

LÆS OGSÅ

Blandt andet skulle et kinesisk universitet, firmaer, studerende og flere myndighedspersoner angiveligt havde haft uønskede gæster på deres computere. Alt i alt lyder Snowdens bud, at amerikanerne globalt har hacket 61.000 computere, hvoraf hundredvis er i det kinesiske territorium Hongkong og i selve Kina.

Gået under jorden
Afsløringen af overvågningsprogrammet kom frem i sidste uge, efter at den 29-årige computertekniker og tidligere ansatte i CIA havde lækket en stribe fortrolige dokumenter til The Guardian.

Edward Snowden flygtede efter lækket til Hongkong, hvor han opholdt sig på det centrale Mira Hotel. Mandag tjekkede han dog ud af hotellet og gik helt under jorden.

i Interviewet siger Snowden, at han vil gøre alt for at undgå at blive udleveret til USA, der dog indtil videre ikke officielt har krævet ham udleveret.

»Jeg er her ikke for at skjule mig for retssystemet. Jeg er her for at afsløre kriminalitet«, siger han:

»Jeg har haft masser af muligheder for at flygte fra Hongkong, men jeg vil heller blive og kæmpe mod den amerikanske regering ved en domstol, for jeg har tillid til Hongkongs retssystem«.

Afværger angreb

Alligevel frygter han, at Hongkong kunne finde på at udlevere ham.

»Jeg føler mig ikke sikker lige nu på grund af det pres, som den amerikanske regering har lagt på Hongkong«, siger han.

Samtidig er der her til aften en høring om overvågningsprogrammet i gang i senatet.

LÆS OGSÅ

Her har chefen for efterretningstjenesten NSA, Keith Alexander, netop sagt, at overvågningsprogrammet har afværget snesevis af potentielle terrorangreb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden