Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Stærke lande: Europæiske asylregler er for slappe

Flere stærke EU-lande vil sammen med Danmark skærpe EU's opholdsregler.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være lettere at smide romaer ud og sværere at udnytte smuthuller i reglerne om at tage ægtefæller fra tredjelande med sig hjem.

Sådan ser hovedlinjerne ud i et nyt hollandsk udspil, som flere europæiske lande – også Danmark – vil bruge til at ændre et omdiskuteret EU-regelsæt, der i dag hæmmer landene i at føre den udlændingepolitik, de har lyst til.

Det hollandske udspil sigter mod at ændre EU’s såkaldte opholdsdirektiv og give landene mulighed for at udvise andre EU-borgere for selv helt små kriminelle forhold.

LÆS OGSÅ

Samtidig skal udspillet lukke ned for den situation, hvor en dansk statsborger omgår de danske regler for familiesammenføring ved at tage til Sverige, gifte sig med en person fra et tredjeland for derefter at tage vedkommende med til Danmark - med henvisning til opholdsdirektivet.

»Der er ikke længere rum i reglerne til en fornuftig politik på området«, siger Sander van der Eijk, der er talsmand for Hollands kristendemokratiske integrationsminister, Gerd Leers.

Giver mulighed for at udvise romaer
Den danske integrations- og udviklingsminister, Søren Pind (V), er glad for udspillet.

Han hæfter sig ved, at det med en ny lovgivning bliver muligt at udvise eksempelvis romaer, første gang de begår kriminalitet – og for mindre forhold som et indbrud i et kolonihavehus.

LÆS ARTIKEL

I modsætning til i dag, hvor der skal gentagen eller organiseret kriminalitet til.

»Jeg mener, man skal kunne udvises for enhver form for kriminalitet«, siger Søren Pind.

Flere EU-lande støtter forslag

Ud over Danmark, oplyser det hollandske integrationsministerium, bakker også EU-lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien op.

En stærk alliance, der betyder, at forslaget hurtigt kan blive til virkelighed, vurderer EU-professor på Københavns Universitet Peter Nedergaard.

LÆS MERE »Forslaget har allerede kraftig medvind, når de tre lande er med«, siger han.

Juraprofessor Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet kalder udspillet for »potentielt dramatisk« – fordi det »kan afskaffe beskyttelsen af EU-borgere mod udvisning« og »indskrænker den fri bevægelighed«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden