Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
J. Scott Applewhite/AP
Foto: J. Scott Applewhite/AP

HØRING. Ledere fra USA's efterretningsvæsener under høringen i den amerikanske kongres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

NSA-chef: Læk kan skade muligheder for at afsløre terror

Efterretningstjenester frygter følgerne af whistleblowers afsløring af USA's overvågning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

New Yorks børs er et af de mål, der kunne være blevet ramt af terrorangreb, hvis ikke overvågningen af telefoner og elektronisk kommunikation havde opsnappet planerne.

Overvågningen har også været afgørende for optrevlingen af blandt andet en gruppe pakistaneres bestræbelser på at bombe mål i England og planer om at gennemføre selvmordsbombeangreb i New Yorks undergrundstog.

Men nu frygter efterretningsvæsenerne, at offentliggørelse af oplysningerne om overvågningen af tele- og datakommunikation kan føre til ringere muligheder for at hindre terrorangreb.

LÆS MERE

Det er et eksempel på, at den indre fjende er næsten lige så farlig som fjenderne i udlandet.

FBI's vicedirektør Sean Joyce har under en høring i den amerikanske kongres' efterretningsudvalg berettet, hvordan flere terrorplaner er kommet efterretningstjenesten for øre takket være overvågningen.

Hans forklaring over for udvalget sker i kølvandet på en whistleblowers afsløringer af, at myndighederne overvåger tele- og netkommunikation i meget stort omfang i og uden for USA's grænser.

Vrede over whistleblowers læk
Lækken blev ifølge amerikanske medier kritiseret stærkt af udvalgets formand, republikaneren Mike Rogers:

»Det er et eksempel på, at den indre fjende er næsten lige så farlig som fjenderne i udlandet«.

LÆS ARTIKEL

Følgerne kan blive, at efterretningstjenesterne vil få sværere ved at opdage terrorplaner, advarer Robert Litt fra den amerikanske efterretningschefs kontor.

»Vi står nu over for en situation, hvor vi - fordi de oplysninger nu er sluppet ud - risikerer at miste den mulighed for at indsamle informationer. Det vil vare mange måneder, før vi ved, om det er sket, men hvis det er tilfældet, er der ikke nogen tvivl om, at de vil have følger vor nationale sikkerhed«, siger han.

Lederen af efterretningstjenesten NSA, general Keith Alexander, lægger ikke skjul på sin opfattelse af whistleblowerens afsløringer: De medfører »uoprettelig og betydelig skade for nationen«.

Begrænset overvågning

Under høringen i efterretningsudvalget meddelte NSA, at dets medarbejdere fast følger under 300 telefoner eller andre kilder.

»Det her er ikke en eller anden løssluppen operation, som en flok fyre fra NSA har fået sat i gang«, forklarer Keith Alexander.

LÆS OGSÅ

Reglerne tillader, at NSA indsamler data om emails og anden internetkommunikation til og fra udenlandske kilder, hvis de mistænkes for at være indblandet i terrorisme eller spredning af atomvåben, eller hvis de kan give andre kritiske efterretningsoplysninger fra udlandet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden