0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Tøjfirmaer går nu med til at forbedre forhold i Bangladesh

Efter flere ugers tøven forventer danske tøjfirmaer i morgen at tilslutte sig en aftale, som skal øge sikkerheden på tøjfabrikker i Bangladesh.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Utilfreds. Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har været så utilfreds med den danske tøjbranches tøven med at tilslutte sig aftalen, at hun har lagt betydeligt pres på branchen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I morgen er det præcis to måneder siden, at over 1.100 tekstilarbejdere i Bangladesh mistede livet, da den bygning, som de arbejdede i, styrtede sammen.

I morgen er også dagen, hvor flere danske tøjfirmaer forventer at sætte deres underskrift på en international aftale, som skal forbedre sikkerhedsforholdene i tøjindustrien i Bangladesh.

Aftalen skal sikre, at uafhængige tilsyn jævnlig inspicerer tøjfabrikkerne i det fattige land, og at fabrikkerne bliver lukket, hvis de er i fare for at styrte sammen eller er de rene brandfælder. Indtil de er blevet sat i stand. Samtidig skal tekstilarbejdere have løn, så længe deres fabrik er lukket under reparation.

Vi forventer at underskrive aftalen. Men reelt aner vi ikke, hvad det er, vi tilslutter os

Mens danske tøjfirmaer har brugt adskillige uger på at overveje, om de vil tilslutte sig aftalen, har over 55 tøjfirmaer i andre lande allerede underskrevet den. Det gælder bl.a. store internationale kæder som H&M og Abercrombie & Fitch.

Den danske tilbageholdenhed skyldes i høj grad, at de har været usikre på, hvor dyr aftalen vil blive for dem.

FAKTA

De firmaer, som underskriver aftalen, påtager sig et ansvar for at forbedre forholdene på de fabrikker, hvor de får deres tøj syet. De accepterer dermed også at dække nogle af de udgifter, der må komme i forbindelse med at løfte sikkerheden.

Modvillig tilslutning
Herhjemme er Bestseller det danske firma, som får produceret mest tøj i Bangladesh.

Virksomhedens kommunikationsdirektør, Mogens Werge, erkender åbent, at Bestseller kun modvilligt underskriver aftalen på et møde i morgen arrangeret af bl.a. Dansk Initiativ for Etisk Handel.

»Vi forventer at underskrive aftalen. Men reelt aner vi ikke, hvad det er, vi tilslutter os. Vi har ikke været imponeret over processen, for der er mange spørgsmål, vi ikke kan få svar på. For eksempel hvis vi køber tøj af en fabrik, hvor der – som et rent tænkt eksempel – viser sig at være problemer. Hvis samme fabrik har andre kunder, som ikke har tilsluttet sig aftalen, er det så kun os, der skal betale for at få sikkerheden forbedret«, siger han.

POLITIKEN TV

Den danske tekstilbranche får syet stadig mere tøj i Bangladesh.

Efter katastrofen på tøjfabrikken spurgte politiken.dk de tre danske tøjfirmaer Bestseller, IC Companys og PWT Group samt svenske H&M om, hvorvidt politiken.dk kunne besøge nogle af de fabrikker i Bangladesh, som producerer deres tøj.

Bestseller og IC Companys svarede ja, mens PWT Group og H&M afviste anmodningen.

Kilde: Politiken.tv

Det er de to internationale fagforeninger IndustriAll og UNI Global Union, som står for en stor del af arbejdet med at få aftalen bredt ud. Her bliver kritikken fra Bestseller ikke mødt med forståelse.

»Aftalen er meget klar, men der er stadig nogle uafklarede detaljer. Alle de virksomheder, som har tilsluttet sig aftalen, sidder lige nu og arbejder på at besvare spørgsmål som dem, Bestseller stiller. Hvis Bestseller ønsker at få indflydelse, gælder det blot om at tilslutte sig aftalen, så virksomheden kan deltage i arbejdet med at udforme den«, siger Jenny Holdcraft, politisk chef i IndustriAll.

Mange ulykker
Den såkaldte Rana Plaza-bygning styrtede sammen for to måneder siden, fordi ejerne ulovligt havde opført flere etager, end konstruktionerne til sidst kunne bære.

Ulykken er den hidtil mest alvorlige i tekstilbranchen i Bangladesh, men langtfra den eneste. Siden 1990 har over 1.700 tekstilarbejdere mistet livet, fordi deres fabrik enten kollapsede eller brød i brand.

Senest i november sidste år mistede 125 tekstilarbejdere livet, fordi nødudgangene var spærret, så de ikke kunne komme ud, da en brand i noget stof på deres fabrik hurtigt bredte sig.

Efter Rana Plaza-katastrofen er både myndigheder og vestlige tøjkæder begyndt at undersøge forholdene på tøjfabrikkerne i Bangladesh. Det har ført til, at flere fabrikker er blevet lukket.Den internationale aftale om at forbedre sikkerhedsforholdene har været undervejs længe, men efter Rana Plaza-ulykken har arbejdet taget fart. Herhjemme har handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) været så utilfreds med den danske tøjbranches tøven med at tilslutte sig aftalen, at hun forud for mødet i morgen har fundet det nødvendigt at lægge betydeligt pres på branchen.

»Nu har de danske tøjfirmaer haft tid til at undersøge, hvad aftalen betyder for dem, og derfor kommer jeg med en stærk opfordring til at underskrive den. Der er brug for at forbedre forholdene i Bangladesh, og det er bedst, hvis tøjfirmaerne løfter i flok«, siger hun.

PWT Group afventer
Bestseller fik ikke produceret tøj på en af de fem fabrikker, som lå i Rana Plaza-bygningen, men det fik et andet dansk tøjfirma – PWT Group – til gengæld. Virksomheden står bl.a. bag mærkerne Texman og Tøjeksperten.

Marketingmanager Brian Børsting i PWT Group ønsker ikke at lade sig interviewe, men skriver i en mail: »Vi forventer, at vi vil tilslutte os, men vi må selvfølgelig afvente, at der foreligger konkret indhold, før vi kan og vil underskrive«. 3F skuffet

Næstformand i fagforeningen 3F Johnny Skovengaard er i øjeblikket på rejse i Asien, hvor han bl.a. skal besøge Bangladesh. Han beskylder den danske tøjbranche for at være fodslæbende. »Det er selvfølgelig godt, at flere danske firmaer tilsyneladende nu vil skrive under. Men det havde klædt dem, hvis de havde været nogle af de første til at gøre det – og ikke kun gør det nu, fordi de føler sig pressede til det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter