standset. Demonstranterne, der blev stoppet af politiet, repræsenterer omkring 150 borgergruppers og foreningers interesser i forhold til den landbrugsreform, som EU's fødevareministre forhandler om.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

standset. Demonstranterne, der blev stoppet af politiet, repræsenterer omkring 150 borgergruppers og foreningers interesser i forhold til den landbrugsreform, som EU's fødevareministre forhandler om.

Internationalt

Demonstranter brød afspærring før forhandlinger om EU's landbrugsreform

Fødevareminister Mette Gjerskov er enig med indtrængernes budskab om, at landsbrugsreformen ikke er grøn nok.

Internationalt

Kort før forhandlingerne om en ny landbrugsreform mellem EU's 27 fødevareministre i Luxembourg gik i gang tidligere i dag, brød tre demonstranter gennem sikkerhedsafspærringen for at levere et budskab om, at EU svigter medlemslandenes borgere.

Demonstranterne er tilknyttet paraplyorganisationen ARC2020, der varetager omkring 150 borgergruppers og foreningers interesser i forhold til landbrugsreformen.

De tre bar et banner, hvorpå de opfordrede blandt andre den danske fødevareminister Mette Gjerskov (S) at sætte fokus på at få en grønnere reform, end der er lagt op til. Og den udlægning er ministeren enig i.

Gjerskov: Man har måttet gå på kompromis »Jamen, der ingen tvivl om, at denne reform ikke er blevet så grøn, som jeg havde håbet. Man har måttet gå på kompromis. Reformen er tydeligt præget af den økonomiske ustabilitet i Europa, siger Gjerskov om demonstranternes budskab.

I forhold til danske ønsker er reformen blevet udvandet, men hun glæder sig over, at der trods alt er blevet plads til noget af det, som Danmark har mest fokus på:

»Noget af det vigtigste er diskussionen om intern omfordeling, som risikerer at betyde, at danske mælkeproducenter bliver ramt rigtigt hårdt økonomisk«.

Hun har især kæmpet for, at støtten til danske mælkeproducenter ikke skulle omfordeles til andre former for landbrug, men det, der kunne rive gulvtæppet væk under de danske mælkeproducenter, ser ud til at være blevet afværget.

Diskussionen har varet i mere end halvandet år, og det irske EU-formandskab har lagt op til, at aftalen skal nå at komme på plads, inden Litauen overtager formandskabet den 1. juli.

Irerne har advaret om, at forhandlingerne risikerer at blive udskudt på ubestemt tid, da Litauens knappe ressourcer på landsbrugsområdet står i skarp kontrast med de meget svære forhandlinger.

Over de næste par dage er der afsat tid til forhandlinger mellem EU-Parlamentet, medlemslandene og kommissionen. Onsdag diskuterer parlamentets landbrugsudvalg resultatet af de forhandlinger.

Pres på for at lande aftale i denne uge

Nogle af de største stridigheder er fortsat på forhandlingsbordet, og det er langtfra sikkert, at reformen falder på plads i denne uge.

»Jeg er ikke sikker, her er der intet, der er sikkert. Men det er mit indtryk, at folk ved, at det er nu, der skal handles, så det vil sige, at aftalen skal på plads i denne uge«, siger Gjerskov.

Medlemslandenes forhandler, den irske fødevareminister Simon Coveney, presser kort før mødet hårdt på for at få en aftale på plads i denne uge og opfordrer alle parter til at gå på kompromis i forhold til tidligere udmeldinger.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce