Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Skrald. Rainer Nolvak, en estisk computerprogrammør, tog fri fra arbejde i syv måneder for at mobilisere en landsdækkende oprydning, der fandt sted 3. maj 2008.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Skrald. Rainer Nolvak, en estisk computerprogrammør, tog fri fra arbejde i syv måneder for at mobilisere en landsdækkende oprydning, der fandt sted 3. maj 2008.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lynguide: Sådan rydder du op i et land på en dag

En dag havde den estiske computerprogrammør Rainer Nowak fået nok: Skovene omkring flød af affald. Så han mobiliserede 50.000 til at rydde op.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det hele begyndte den dag, da Rainer Nolvak, en estisk computerprogrammør, »bare havde fået nok« af alt det affald, der hobede sig op i landets skove.

Han tog fri fra arbejde i syv måneder for at mobilisere en landsdækkende oprydning, der fandt sted 3. maj 2008. I løbet af blot fem timer indsamlede 50.000 estere 10.000 ton affald.

Det var begyndelsen på ’Let’s Do It’, der i dag har udviklet sig til at være et af verdens mest ambitiøse projekter baseret på frivillig arbejdskraft.

’Let’s Do It’ hjælper med at organisere endagskrige mod affald i det ene land efter det andet. I 2012 lancerede projektet en verdensomspændende rengøring, der varede i seks måneder og involverede 96 lande.

Her fortæller 46-årige Rainer Nolvak, hvordan projektet fungerer.

LÆS OGSÅ

Hvordan styrer i en operation, der favner så vidt?

»Pointen er, at vi ikke styrer aktionerne i ’Let’s Do It’. De kan faktisk slet ikke styres. Det er det bedste ved bevægelsen. For så kan man hele ikke styre i den forkerte retning. Vi er i dag til stede i 101 lande. Det er så godt som umuligt at træffe beslutninger, der er rigtige i alle de kulturer uden selv at bo der eller elske landet. Man ville komme til at virke overfladisk. Jeg tror ikke på, at nogen kan overtale indbyggerne i et andet land til at gøre noget, der handler om national stolthed. Det, vi har gjort, er at inspirere folk og hjælpe dem, hvor de har brug for hjælp. Det begynder næsten altid med en eller to personer, som vi oftest finder frem til gennem venner.«.

Problemet findes overalt
Hvor henter I hjælp?

»Vi er notorisk elendige til at skaffe finansiering. Der måske fem mennesker, der får løn på et projekt, men vi skaffer os hjælp på forskellige måder, afhængig af landet. I nogle lande sørger kommunerne for logistikken. Nogle gange sker det centralt; andre gange er det decentralt. Man er nødt til at tale i telefon i time efter time for at få det gennemført. Man taler med medierne, der skal arrangeres design, og materialer skal trykkes. Det fungerer nærmest som en militær organisation. Jeg vil ikke betænke mig på at bestikke folk, hvis de kan hjælpe med at gøre planeten renere. Vi samarbejder gerne med udemokratiske regeringer. Problemet findes overalt«.

Det, der definerer mennesker, er reel handling. At man gør noget, så andre kan se, at man påtager sig et ansvar

Hvad er opskriften på den succes, som ’Let’s Do It’ har fået?

»Helt grundlæggende handler det om at kombinere to ting. For det første skal man have et lokalt hold, så man finder 5, 10 eller 20 mennesker, der tænker på samme måde og er indstillet på at arbejde inden for en organisation, for der skal en ret kompleks organisation til, når man skal rydde op i helt land. For det andet skal man handle i stedet for at sidde og snakke om at handle. Jeg har set hold, der var længe om at komme i gang og brugte tiden på at skrive pressemeddelelser og den slags. Men det, der definerer mennesker, er reel handling. At man gør noget, så andre kan se, at man påtager sig et ansvar«.

Rengørings-orkester

Hvordan holder et land sig rent, efter at der er blevet ryddet op i det?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi fjerner ikke bare affald, men rydder også op inde i folks hoveder. Det giver absolut ingen mening at gøre rent, hvis vi ikke også ændrer folks adfærd. Vores målgruppe er ikke mennesker, der i forvejen er miljøbevidste. Vi kan kun få succes ved at ændre adfærd hos dem, der ellers er ligeglade. Hvis man siger til en gennemsnitlig borger, at nu skal vi ud og rydde op, tænker de, at sådan noget er miljøaktivisterne jo så glade for, så det kan vi bare overlade til dem. Hvis man skal overbevise personen, er man nødt til at tale samme sprog, og det findes der en metode til. Vi skal vise, at vi kan gøre personens indsats vigtig. Det skal være sjovt, og det skal give resultater«.

Jeg vil ikke betænke mig på at bestikke folk, hvis de kan hjælpe med at gøre planeten renere.

LÆS OGSÅ

En af de seneste oprydninger fandt sted i Kosovo, der er et af verdens nyeste, mindste og mest splittede lande. Et land, der stadig kæmper med krigens skygger og med mistro. Hvordan funger ’Let’s Do It’ i den slags omgivelser?

»Det tog lang tid at komme i gang i Kosovo på grund af den kulturelle baggrund. Det var ikke nemt, men jeg beundrer den måde, de greb det an på. Man skal finde troen på, at det her kan lade sig gøre i ens land. Det er det spørgsmål, man hele tiden vender tilbage til. Folk siger, at den slags kun kan lade sig gøre i Estland og Slovenien, men ikke i Rumænien, Moldova eller Kosovo«.

»Det er den første reaktion, og det er en meget ærlig reaktion. Jeg fortæller dem så, at man aldrig kan vide det, før man har taget det første lille skridt, før man har gjort noget, der viser, at man tager det alvorligt. Holdet i Kosovo endte med at strutte af selvtillid. De fik 100.000 til at deltage, både kosovoalbanere og serbere. Det er det særlige ved vores kampagne. Hvis ikke vi spørger alle, er der ingen, der dukker op. En national rengøring er som et orkester: Der er brug for alle instrumenterne«.

Det var sådan her, man fik klaret tingene førhen. Det er socialt interessant. Det er sjovt. Det er noget, bringer mennesker sammen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor gør du det her?

»Det er min hobby og ikke et rigtigt job. Jeg er med til at organisere, fordi jeg hader at rydde op. Vi skal have det overstået, så vi kan komme videre. Jeg tror, at vi i løbet af de seneste 100 år har mistet evnen til at arbejde uegennyttigt. Det var sådan her, man fik klaret tingene førhen. Det er socialt interessant. Det er sjovt. Det er noget, bringer mennesker sammen«.

Oversættelse: Tonny Pedersen

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden