Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Antikorruptionsplan. Udviklingsminister Christian Friis Bach er klar med fem initiativer, der skal dæmme op for svindlen i Afghanistan.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Antikorruptionsplan. Udviklingsminister Christian Friis Bach er klar med fem initiativer, der skal dæmme op for svindlen i Afghanistan.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil holde øje med hver en krone i Afghanistan

Kampen mod korruption i Afghanistan optrappes, siger ministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske støttemidler i Afghanistan skal fremover følges krone for krone, og en ny taskforce oprettes på ambassaden i Kabul.

Sådan lyder to af fem nye initiativer i udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) antikorruptionsplan, der skal dæmme op for den omfattende svindel med den danske udviklingsbistand i Afghanistan.

Planen træder i kraft, i takt med at danske styrker forlader landet i 2014.

»Vi skal sikre en stærkere indsats mod korruptionen i Afghanistan, og derfor laver vi nu en offensiv, der sætter ind over for korruptionen. Det er der brug for, både fordi der er meget korruption i Afghanistan, og fordi vi fremadrettet selv vil være mindre til stede i landet«, siger Christian Friis Bach til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Ifølge Transparency Internationals landeindex er Afghanistan det tredjemest korrupte land i verden. Danmark har siden 2002 givet over 3,5 milliarder kroner til genopbygningen af Afghanistan og vil de næste fem år bruge 530 mio. kroner i landet.

Nu skal færre penge ende i de forkerte lommer, siger ministeren.

»Vi laver nu nogle nye særrevisioner, hvor vi krone for krone følger de danske bistandspenge, lige fra bevillingen til de ender f.eks ude på den enkelte skole i form af en skolebog, og samtidig sikrer vi os, at kvaliteten af både skolen og skolebogen er god nok«.

I femte gear
Hvorfor gør vi ikke allerede det?

»Det har vi sådan set gjort. Det er ikke nyt, og vi er i fuld gang med at bekæmpe korruption i Afghanistan. Men nu kommer vi op i femte gear. Vi har fremadrettet ikke de samme danske rådgivere og soldater i Helmand, der sikrer, at pengene bliver brugt efter hensigten, og derfor er vi nødt til at følge pengene bedre«, siger Christian Friis Bach.

Kan du så garantere, at danske støttekroner fremover ikke ender i de forkerte lommer?

»Jeg står helt ved, at vi også fremadrettet vil løbe en stor risiko for korruption i Afghanistan, og vi accepterer, at der er en risiko for korruption, fordi risikoen ved ikke at gøre noget i Afghanistan er meget større. Men vi accepterer ikke korruption, og vi sætter hårdt ind, når det sker«, siger ministeren.

Minister: DF er nogle kyllinger

Den omfattende korruption i Afghanistan får Dansk Folkeparti til at overveje at træde helt ud af folketingsforliget om Danmarks indsats i Afghanistan.

»Vi overvejer heftigt at udtræde af forligskredsen, når vores kamptropper er ude af Afghanistan næste sommer, og korruptionen er en af forklaringerne. Vi kan ikke få tilstrækkelig sikkerhed for, at de danske bistandsmillioner ikke bare forsvinder i korrupte lommer,« siger partiets udenrigsordfører Søren Espersen til BNB.

Udmeldingen mødes med hovedrysten i Udviklingsministeriet:

»Dansk Folkeparti er godt nok nogle kyllinger, når de vil stikke af lige så snart, der er nogle udfordringer. Vi skal stædigt og vedholdende bide os fast og engagere os i Afghanistan – for afghanernes skyld, men så sandelig også for vores egen skyld, og det synes jeg, Dansk Folkeparti glemmer«, siger Christian Friis Bach.

Han skal senere i dag forklare den omfattende korruption i Afghanistan på et samråd i Folketingens Udenrigsudvalg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden