Militant. Medlemmer af Hizbollah marcherer, mens de råber slagord til bevægelsens leder, Hassan Nasrallah.
Foto: Hussein Malla/AP

Militant. Medlemmer af Hizbollah marcherer, mens de råber slagord til bevægelsens leder, Hassan Nasrallah.

Internationalt

EU stempler Hizbollah som terrorister

Den militære del af den libanesiske bevægelse sortlistes, mens den politiske går fri.

Internationalt

Den militære del af den shiamuslimske bevægelse Hizbollah fra Libanon skal på EU's liste over terrororganisationer, der i forvejen tæller berygtede netværk som al-Qaeda og palæstinensiske Hamas.

Det har EU's udenrigsministre netop besluttet på et møde i Bruxelles, hvor de er blevet enige om, at kriterierne for en terrororganisation er opfyldt, bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

»Derfor har vi ikke haft indvendinger imod at anføre Hizbollahs militære gren på EU’s terrorliste«, skriver han i en e-mail.

Hidtil har EU trods pres fra blandt andet Israel og USA modsat sig at sætte Hizbollah på listen, men de seneste måneder har også Storbritannien for alvor presset på, og det har altså givet pote.

Politisk del går fri
Flere EU-lande har tidligere udtrykt bekymring over sortlisteningen, der fygtes at have en destabiliserende effekt i landet, hvor Hizbollah bl.a. som en del af regeringen spiller en stor rolle.

I den sammenhæng fremhæver udenrigsminister Villy Søvndal, at dagens beslutning kun gælder den militære del af bevægelsen.

»Designeringen er ledsaget af en erklæring, der gør det klart, at beslutningen ikke får konsekvenser for hverken EU’s eller medlemslandenes økonomiske støtte til Libanon eller mulighederne for at føre dialog med alle politiske partier i Libanon«, skriver han.

Bombe i Bulgarien
Hizbollah er for alvor kommet i betragtning til EU's terrorliste på grund af et bombeattentat mod en bus med israelske turister i den bulgarske by Burgas i juli sidste år, som den lokale regering beskylder bevægelsen for at stå bag.

LÆS MERE

Her blev en 36-årig lokal buschauffør samt fem israelere i alderen 24 til 42 år dræbt - heriblandt en gravid kvinde. Yderligere 32 israelere blev såret.

»Når et terrorangreb finder sted på europæisk jord, skal der være konsekvenser«, sagde udenrigsminister William Hague ved ankomsten til dagens møde.

Selv har Hizbollah nægtet at stå bag bomben.

LÆS MERE

I Danmark har udenrigsordfører Søren Pind (V) og Søren Espersen (DF) tidligere støttet op om, at den militære del kommer på EU's terrorliste.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden