Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Demonstranter i London viser deres utilfredshed et forslag om at indskærpe straffen for homoseksuelitet
Foto: MATT DUNHAM/AP

Demonstranter i London viser deres utilfredshed et forslag om at indskærpe straffen for homoseksuelitet

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Homoseksuelle i Uganda risikerer dødsstraf

Uganda er på vej til at skærpe straffen for homoseksualitet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En nyt ugandisk lovforslag lægger op til, at homoseksuelle skal idømmes strengere straffe.

Lovforslaget, der ifølge den engelske avis The Guardian forventes at blive gennemført i februar, betyder, at homoseksuelle, der lever med hiv kan idømmes dødsstraf, hvis de er seksuelt aktive.

Homoseksualitet er i forvejen ulovliggjort i Uganda, hvor det blandt andet er strafbart at fremme homoseksualitet ved at skrive en tale om det. I det nye udspil vil straframmen blive udvidet.

Syv år for ikke at indberette Familiemedlemmer og venner til bøsser og lesbiske kan idømmes op til syv års fængsel, hvis ikke de fortæller myndighedene om de pågældendes seksuelle tilbøjeligheder. Religiøse og sociale myndigheder kan ifølge New York Times blive idømt tre år for samme forsømmelse.

Forslaget blev fremlagt i kølvandet på en konference i hovedstaden Kampala, hvor en række fremtrædende amerikanske kristne homomostandere deltog. Formålet med konferencen var at hjælpe uganderne med at udrydde homoseksualitet.

Blandt deltagerne var der talere, der opfordrede til at bruge psykoterapi til at bekæmpe homoseksualitet.

Lov skal beskytte den ugandiske kultur
Forslaget er stillet af det 35-årige parlamentmedlem David Bahati fra ledende regeringsparti.

Han forklarer til The Guardian, at loven skal »beskytte det ugandiske folks kultur imod seksuelle rettighedsaktivister, der forsøger at presse deres værdier om seksuel promiskuitet ned over det ugandiske folk«.

Forslaget er blevet bakket op af en række religiøse ledere i landet, hvor 85 procent af befolkningen er kristne og 12 procent muslimer.

Samme udvikling i resten af Afrika
Uganda er langt fra det eneste land i Afrika, der er bevæger sig mod lovgivning, der gør det sværere at være tiltrukket af sit eget køn. Nigeria er i øjeblikket ved at behandle en lov, der ligner den, Uganda står over for at skulle vedtage. I Sudan er det allerede muligt at idømme homoseksuelle dødsstraf.

Burundi blev ifølge Guardian i april det 38. land, der har kriminaliseret homoseksualitet.

Men også Egypten og Mali bevæger sig begge i retning af en kriminalisering af bagvejen ved at bruge morallove til at ramme bøsser og lesbiske.

Præsident sammenlignes med diktator

Rettighedsforkæmpere langede i sidste uge ud efter den ugandiske præsident Yoweri Museveni ved en demonstration foran den ugandiske ambassade i London.

»I de seneste fem år har vi set Idi Amin (den tidligere diktator red.) vende tilbage til Uganda i form af Yoweri Museveni«, sagde den ugandiske menneskerettighedsforkæmper Michael Senyonjo, der var tlstede, til CNN.

Museveni, der har siddet på magten siden 1986, har endnu ikke udtalt sig om lovforslaget, der altså er forslået af en parlamentsmedlem fra hans eget parti.

I 2005 fik han gennemtrumfet en lov, der betød, at han kunne blive valgt til en tredje valgperiode. I 1995 havde han ellers selv stået bag en lov, som betød, at en præsident kun kan sidde i to perioder. Siden har han mistet noget af den enorme popularitet, han ellers havde i de første år efter, at han kom til magten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden