Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Danmark til Zimbabwe: Beskidt valg bliver dyrt for jer

Udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), kræver et frit, retfærdigt og fredeligt valg i Zimbabwe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske regering har lagt pres på Zimbabwe op til dagens præsidentvalg. Et fejlslagent valg kan få alvorlige konsekvenser for den fremtidige danske støtte.

Det fortalte udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tirsdag.

»Vi har hele tiden sagt, at hvis der bliver et stærkere demokrati og en stærkere beskyttelse af menneskerettighederne i Zimbabwe, så kommer vi og støtter«.

»Men hvis ikke det bliver udfaldet af valget i morgen, så er det klart, at vi vil revurdere vores strategi, og så vil man ikke se et stærkere engagement fra Danmark i fremtiden«, fastslår Christian Friis Bach.

Danmark har øget støtten Han fremhæver, at Danmark allerede har belønnet de demokratiske fremskridt i Zimbabwe med øget økonomisk støtte, og at Danmark var det første land, der gik ind og gav direkte støtte til opbygningen af retssektoren gennem det statslige apparat.

»Vi truer ikke med at trække os, men vi truer med at ændre på de positive signaler, vi har sendt til staten i Zimbabwe. Og det vil blive dyrt for Zimbabwe, for andre lande vil følge den samme linje«.

Christian Friis Bach er især bekymret for voldelige optøjer i forbindelse med valget.

«Foreløbigt er det gået ret fredeligt, og det er utroligt vigtigt, at det fortsætter. Og så skal vi også have et legitimt og retfærdigt valg. Og her går Danmark igen forrest. Vi er det land, der har investeret mest i at sikre, at der er over 10.000 civile valgobservatører til stede i morgen (i dag onsdag red.)«.

Har afvist observatører fra EU og FN

Det er disse civile observatører, som den danske regering vil læne sig op af, når den skal danne sig et overblik over valgets afvikling. For Zimbabwe har sagt nej tak til både EU- og FN-observatører.

Tirsdagens valg står mellem den 89-årige nuværende præsident Robert Mugabe og den 61-årige oppositionsleder Morgan Tsvangirai.

Betyder det noget for Danmarks støtte, hvem der vinder?

»Ja, det har altid betydning, hvem der vinder valget. Men i det her tilfælde er det vigtigste, at vi får et frit, retfærdigt og forhåbentligt fredeligt valg. Og den præsident, der kan levere et skridt mod et stærkere demokrati, får vores støtte«, fortæller ministeren.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden