Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mary Altaffer/AP
Foto: Mary Altaffer/AP

Boykot. En lov imod »homoseksuel propaganda« har fået aktivister til at kræve et boykot af næste års vinter-OL i Rusland.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Homoseksuelle kan ikke vide sig sikre under vinter-OL i Rusland

Russisk politiker fastslår, at også atleter kan fængsles for homoseksualitet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Atleter med en seksualitet, som ikke passer ind i det konservative Rusland, risikerer at ryge i fængsel under vinter-OL i Rusland næste år.

Det understreger den russiske politiker Vitaly Milonov ifølge nyhedsbureauet Interfax - trods tidligere løfter fra den russiske regering om det modsatte.

Baggrunden er en omstridt lov, som blev vedtaget 30. juni i Rusland. En lov, som slår hårdt ned på »homoseksuel propaganda« ved blandt andet at gøre det muligt at straffe homoseksuelle turister - eller turister, som udtrykker støtte til homoseksualitet - med to ugers fængsel og herefter udsmidning af landet.

Det er også muligt at få en bødestraf på op til 170.000 kroner.

Tidligere løfter holder ikke Da loven blev vedtaget blot et halvt år, inden Rusland skal være vært for vinter-OL i byen Sochi, reagerede den Internationale Olympiske Komite skarpt og fik angiveligt en garanti fra russisk side om, at ingen atleter eller gæster i Sochi ville blive berørt af den.

Men den slags løfter har intet på sig, siger Vitaly Milonov nu:

Nogle har foreslået inden for LGBT-grupperne, at man skulle boykotte vinter-OL. Problemet er, at så får LGBT-personerne i Rusland skylden. Så bliver de udråbt til syndebukke, hvilket jo vil forstærke det, der sker i forvejen, hvor Rusland bevæger i en mere konservativ, nationalistisk retning

»Hvis en lov er blevet vedtaget af den lovgivende forsamling og underskrevet af præsidenten, så har regeringen ingen ret til at suspendere den. Det har den ikke autoriteten til«, har politikeren, der i sin tid tog initiativ til loven, erklæret.

LÆS DEBATINDLÆG

Uafhængigt af debatten om vinter-OL har den nye lov givet anledning til protester og underskriftsindsamlinger, herunder en erklæring om, at Vitalyl Milonov bør have forbud mod at rejse til USA.

»Jeg hører om den slags af og til. Jeg bliver overhovedet ikke nervøs af det. Jeg har talt med mange amerikanske politikere, og som jeg forstår det, så støtter de mit standpunkt i denne sag. Den slags støtte har jeg også fået fra flere medlemmer af det tyske parlament«, siger han til nyhedsbureauet RIA Novosti.

LGBT Danmark: Boykot kan skade
Vitalyl Milonovs inddirekte trussel mod deltagerne ved vinter-OL har givet nyt liv til en tidligere debat om at boykotte legene.

Hos LGBT Danmark er man ikke nået frem til en endelig konklusion om, hvad man anbefaler, siger forperson Vivi Jelstrup til politiken.dk.

»Nogle har foreslået inden for LGBT-grupperne, at man skulle boykotte vinter-OL. Problemet er, at så får LGBT-personerne i Rusland skylden. Så bliver de udråbt til syndebukke, hvilket jo vil forstærke det, der sker i forvejen, hvor Rusland bevæger sig i en mere konservativ, nationalistisk retning«, siger hun.

»Faktisk er der en fare for, at et boykot kan skade mere, end det gavner«, siger Vivi Jelstrup.

Internationale organisationer træder vande

Derfor samarbejder LGBT Danmark med den europæiske paraplyorganisation Ilga Europe om sagen.

LÆS OGSÅ

Hos Dansk Idrætsforbund afventer man reaktionen fra den Internationale Olympiske Komite (IOC), siger elitechef Jesper Frigast Larsen til Ekstra Bladet.

»Det er dem, der repræsenterer os og de andre deltagerlande, så når de udsteder garantier, forholder vi os til dem. Vi vil ikke lave en isoleret boykot uden om IOC«, siger Jesper Frigast Larsen, elitechef hos DIF, til Ekstra Bladet.

Vinter-OL afholdes i Sochi fra 7. til 23. februar næste år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden