0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Radioaktivt grundvand fra Fukushima truer Stillehavet

Japans atomtilsyn er utilfreds med Tepco-selskabets indsats for at sikre havareret akraftværk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Toshifumi Kitamura/AP
Foto: Toshifumi Kitamura/AP

ATOMKRAFTVÆRK. Arbejder spardserer forbi vandtanke ved det ødelagte Fukushima-værk i Japan.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radioaktivt vand fra Japans havarerede atomkraftværk Fukushima truer med at blive skyllet ud i Stillehavet.

Værket blev stærkt medtaget af den tsunami, der i 2011 skyllede ind over landets østkyst. Det var nedsmeltninger i reaktorerne, som det viste sig at være uhyre vanskelige at få kontrol over.

Nu afslører Japans atomtilsyn ifølge nyhedsbureauerne, at der er store mængder radioaktivt grundvand under værket og at en underjordisk spærring, der skulle hindre vandet i at ende ude i Stillehavet, tilsyneladende allerede har givet efter.

LÆS OGSÅ

Vandet stiger nu op mod overfladen og truer med at blive skyllet ud i havet.

Kritisk atomtilsynschef
Fukushima er ejet af energiselskabet Tepco, der imidlertid får et elendigt skudsmål af Shinji Kinjo, som leder atomtilsynet.

Selskabets »krisebevidsthed er svag. Derfor kan man ikke overlade det til Tepco alene at håndtere den igangværende katastrofe«, mener Kinjo.

LÆS MERE

»Vi har en nødsituation - lige nu«, erklærer atomtilsynschefen ifølge Reuters.

Kort efter nedsmeltningen i Fukushima gav myndighederne Tepco lov til at udlede meget store mængder radioaktivt forurenet vand til farvandene ud for værket.

Underjordisk mur skal standse vandet
Siden har selskabet skabt en underjordisk 'dæmning' ved at hælde kemikalier ud over jorden, så den så at sige kunne danne en mur mellem det radioaktive grundvand og havet. Men den går kun 1,8 meter ned.

LÆS ARTIKEL

»Hvis du bygger en mur, så vil vandet selvfølgelig samles bag den. Og så er der ikke andre veje end sidelæns eller opad og til sidst ud i havet. Så nu er spørgsmålet: Hvor lang tid har vi?«, forklarer en tidligere atomingeniør, Masashi Goto, der har udfø