Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Toshifumi Kitamura/AP
Foto: Toshifumi Kitamura/AP

ATOMKRAFTVÆRK. Arbejder spardserer forbi vandtanke ved det ødelagte Fukushima-værk i Japan.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radioaktivt grundvand fra Fukushima truer Stillehavet

Japans atomtilsyn er utilfreds med Tepco-selskabets indsats for at sikre havareret akraftværk.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Radioaktivt vand fra Japans havarerede atomkraftværk Fukushima truer med at blive skyllet ud i Stillehavet.

Værket blev stærkt medtaget af den tsunami, der i 2011 skyllede ind over landets østkyst. Det var nedsmeltninger i reaktorerne, som det viste sig at være uhyre vanskelige at få kontrol over.

Nu afslører Japans atomtilsyn ifølge nyhedsbureauerne, at der er store mængder radioaktivt grundvand under værket og at en underjordisk spærring, der skulle hindre vandet i at ende ude i Stillehavet, tilsyneladende allerede har givet efter.

LÆS OGSÅ

Vandet stiger nu op mod overfladen og truer med at blive skyllet ud i havet.

Kritisk atomtilsynschef
Fukushima er ejet af energiselskabet Tepco, der imidlertid får et elendigt skudsmål af Shinji Kinjo, som leder atomtilsynet.

Selskabets »krisebevidsthed er svag. Derfor kan man ikke overlade det til Tepco alene at håndtere den igangværende katastrofe«, mener Kinjo.

LÆS MERE

»Vi har en nødsituation - lige nu«, erklærer atomtilsynschefen ifølge Reuters.

Kort efter nedsmeltningen i Fukushima gav myndighederne Tepco lov til at udlede meget store mængder radioaktivt forurenet vand til farvandene ud for værket.

Underjordisk mur skal standse vandet
Siden har selskabet skabt en underjordisk 'dæmning' ved at hælde kemikalier ud over jorden, så den så at sige kunne danne en mur mellem det radioaktive grundvand og havet. Men den går kun 1,8 meter ned.

LÆS ARTIKEL

»Hvis du bygger en mur, så vil vandet selvfølgelig samles bag den. Og så er der ikke andre veje end sidelæns eller opad og til sidst ud i havet. Så nu er spørgsmålet: Hvor lang tid har vi?«, forklarer en tidligere atomingeniør, Masashi Goto, der har udført opgaver for Tepcos atomkraftværker.

På den anden side af Stillehavet afviser atomprofessor Eric Norman fra Californiens Universitet i Berkeley, at det kan give problemer for amerikanerne.

»Uanset hvad der sker i Fukushima, vil det ikke blive et problem herovre«, siger han.

Skal finde plads til forurenet vand

Hver dag forurenes yderligere 400 ton vand af radioaktivitet, fordi det benyttes til at holde de ødelagte reaktorer kølet ned. Tepco forsøger at skaffe lagerkapacitet, hvor det radioaktive vand kan opbevares sikkert. Det regner med ved slutningen af 2015 at have plads til 800.000 ton vand.

LÆS OGSÅ

»Jeg tror, at vandhåndteringen de kommende to-tre år vil være deres største udfordring. Men der vil komme flere overraskelser«, forudser Dale Klein, der tidligere har været formand for det amerikanske atomtilsyn og i dag følger med i Tepcos forsøg på at minimere følgeskaderne fra Fukushimaværkets nedsmeltning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden