Ventetid. Der er har været lange køer ved grænsen til Gibraltar siden striden mellem Spanien og Storbritannien begyndte.
Foto: Marcos Moreno/AP

Ventetid. Der er har været lange køer ved grænsen til Gibraltar siden striden mellem Spanien og Storbritannien begyndte.

Internationalt

Storbritannien forbereder juridiske krav »uden fortilfælde« mod Spanien

Striden om landtangen Gibraltar bliver mere og mere bitter mellem Storbritannien og Spanien.

Internationalt

Storbritannien vil ikke finde sig i, at Spanien laver særlig hård grænsekontrol på grænsen mellem den engelske landtange Gibraltar og det spanske fastland.

Premierministeren i Storbritannien, konservative David Cameron, siger ifølge avisen The Guardian, at kontrollen er »politisk motiveret og uforholdsmæssig«, og mener, at det er chikane af briter fra spansk side.

»Premierministeren er skuffet over, at spanierne ikke har fjernet den ekstra grænsekontrol over weekenden, og han overvejer nu, hvilke juridiske tiltag han kan gøre brug af«, siger Jean-Christophe Gray, der er talsmand for David Cameron til The Guardian.

Han siger, at der vil være tale om juridiske tiltag »uden fortilfælde«.

Sender krigsskibe mod Spanien
Spanien er utilfreds med, at det lille hjørne af Spanien ikke er Spanien, og de har tænkt sig at indklage Storbritannien for FN på grund af striden.

Konflikten begyndte, fordi et britisk krydstogtskib lagde til kaj i Gibraltar med syge turister ombord. Derfor lukkede Spanien grænsen, hvilket Storbritannien kaldte en overreaktion. Siden er konflikten optrappet.

Spanierne føler sig også provokerede, fordi Storbritannien har sendt krigsskibe til området på den sydlige del af den Iberiske Halvø som en optrapning af konflikten. Ifølge den britiske regering er der dog tale om en øvelse, som har været på tegnebrættet længe.

Talsmanden for Cameron siger, at tager Storbritannien juridiske skridt i konflikten, vil de presse EU til at forsøge at løse problemet, som talsmanden kalder »ulovlige« og imod EU's regler om fri bevægelighed.

Jean-Christophe Gray siger til The Guardian, at der er andre muligheder end de juridiske for den britiske regering, men han vil ikke komme ind på hvilke.

Vil slå sig sammen med Argentina
Spanien planlægger ifølge den spanske avis El País eventuelt at gå i kødet på briterne sammen med Argentina, der er utilfredse med, at England stadig råder over Falklandsøerne, som ligger ud for den argentinske kyst. Øerne sendte Storbritannien og Argentina i krig fra 2. april 1982 og 74 dage frem.

Spanien kan også trække briterne for Den Internationale Domstol i Haag, hvis de føler, at deres territorium bliver krænket af briterne.

Indtil nu nøjes de spanske myndigheder med at udføre de uhyre detaljerede kontroller af køretøjer, der skal over grænsen, men har også planer om at indføre afgift for biler, der krydser grænsen.

Spanien har egne enklaver
På både Falklandsøerne og Gibraltar er indbyggerne britiske statsborgere, og ved meningsmålinger viser det sig gang på gang, at beboerne ønsker, at det skal blive ved med at være på den måde.

Paradoksalt nok, har Spanien på den marokkanske kyst to enklaver, hvor indbyggerne er spaniere.

Marokko kræver områderne tilbage, men det nægter Spanien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce