Titusindvis af demonstranter i Kairos gader - meldinger om flere dræbte

En politimand og fire demonstranter meldes dræbt i demonstrationer efter fredagsbønnen.

Internationalt

Ramsespladsen i Kairo, som er sidste stop for en række demonstrationer i forbindelse med fredagsbønnen, er allerede pakket med mennesker.

Og titusindevis af støtter af den afsatte præsident Mohamed Morsi og hans Muslimske Broderskab strømmer ifølge flere nyhedsbureauer ud fra byens moskeer med retning mod pladsen i den centrale del af byen, hvor der ifølge BBC's reportere på stedet allerede er blevet affyret skud.

Demonstranterne er udstyret med bannere med budskaber som »Ned med militærstyret« og »Hitler brændte jøder, el-Sisi (landets hærchef, red.) brændte egyptere«.

LÆS OGSÅ

Ifølge Sky News, der onsdag selv mistede en kameramand i urolighederne, beretter ifølge egyptisk stats-tv, at en politimand er blevet dræbt ved et checkpoint i Kairo. Derudover er fire demonstranter ifølge hospitalskilder blevet dræbt i byen Ismailia, skriver Reuters.

Vrede

Det Muslimske Broderskab har indkaldt til demonstrationerne efter fredagsbønnen for at vise deres utilfredshed med kuppet, der i starten af juli fratog præsident Mohamed Morsi magten.

Og ikke mindst for at vise deres vrede over overgangsregeringens brutale rydning af to protestlejre i onsdags, hvor Morsi-støtter har holdt sit-in-demonstrationer de seneste uger. Dødstallet efter aktionen er lige nu ifølge det egyptiske sundhedsministerium oppe på 638 personer.

Overgangsregeringen, der er støttet af militæret, havde forud for demonstrationerne meldt ud, at de var parate til at slå hårdt ned. Blandt andet har de givet politi og sikkerhedsstyrker beføjelser til at bruge dødbringende våben for at beskytte dem selv og »vitale anlæg« i byen.

Militæret havde også i forvejen spærret en del af de store veje, der leder ind til Ramses-pladsen og foran andre vigtige punkter, som Tahrirpladsen og ved Rabaah al-Adawiya moskeen, som var en af skuepladserne for den blodige rydning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce