Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

bistand. Udviklingsminister Christian Friis Bach er kommet ud i et stormvejr, efter han har kritiseret de afrikanske stammekulturer for at bremse Afrikas udvikling. Her er han på besøg i Uganda.
Foto: SIMON FALS (arkiv)

bistand. Udviklingsminister Christian Friis Bach er kommet ud i et stormvejr, efter han har kritiseret de afrikanske stammekulturer for at bremse Afrikas udvikling. Her er han på besøg i Uganda.

Internationalt

Afrikanske aktivister er i oprør mod Friis Bach

Flere end 60 afrikanske og internationale organisationer protesterer voldsomt mod den danske udviklingsminister.

Internationalt

Helt utroligt. Respektløst. Hovedløst. Foragteligt. En skændsel.

Skældsordene regner ned over udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i et åbent brev, der er underskrevet af mere end 60 afrikanske og internationale miljø- og udviklingsorganisationer.

»Vi vil gerne have bistand af folk, som vil os det godt. Men en sådan bistand må ikke trampe på vores suverænitet og værdighed«, skriver de 60 organisationer, der nu har startet en underskriftsindsamling på nettet.

»Vi bliver allerede udplyndret. Men vi vil aldrig lade os genkolonisere. Aldrig«, skriver de.

Minister blæser til kamp mod stammekultur Vreden skyldes et interview, ministeren gav til Politiken i sidste måned, hvor han blæser til kamp mod de traditionelle afrikanske stammekulturer, der efter hans opfattelse undertrykker kvinderne og de fattige bønder og dermed bremser udviklingen af det afrikanske landbrug.

Afrikanerne bliver nødt til at udvikle sig – ikke bare for deres egen, men for hele verdens skyld, siger Friis Bach i interviewet. Han peger på, at der kan opstå alvorlig mangel på mad, fødevarekriser, sult og optøjer verden over i det kommende tiår. Afrika har et enormt potentiale for at udvikle landbruget med masser af land, vand og billig arbejdskraft.

Men i stedet for at bidrage til løsningen vokser Afrikas import af mad fra resten af verden dramatisk, viser opgørelser fra FN’s fødevareorganisation FAO.

Derfor vil ministeren bruge den indflydelse, Danmark har i afrikanske lande – og den er nogle steder betydelig i kraft af bistandshjælpen. Han vil insistere på kvinders ret til at eje og arve jord, til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have, og på, at de fattige bønder skal have individuel og privat ejendomsret til jorden, som i dag er forvaltet kollektivt – i praksis af høvdingen eller af staten.

Et korrupt samfund
Men han møder modstand ikke bare fra mænd, høvdinge og regeringer. Hovedparten af de 60 organisationer, der har underskrevet protesten, er tilknyttet den venstreorienterede miljøbevægelse Friends of the Earth.

»Friis Bach siger højt, hvad mange politikere og ledere i den udviklede verden tænker, men er for kloge til at sige højt. Hovedløst eller hensynsløst har Friis Bach givet os mulighed for at modsige denne tænkning og gøre det klart, at hans opfattelse af udvikling er forældet, og at det, han påtænker at gøre, er etisk forkasteligt«.

Anabela Lemos fra Friends of the Earth i Mozambique, som har været pennefører på protesten, understreger dog, at hun ikke har det mindste imod, at Friis Bach slår et slag for kvinders rettigheder. Det er mere kampen for privat ejendomsret til jorden, hun har et problem med.

»Her i Mozambique er det staten, der ejer jorden, og bønderne lejer den. Det lever vi fint med. Og det skal I ikke komme og lave om på. For det vil åbne mulighed for, at store internationale investorer kommer ind og styrer det«, forklarer hun.

Kan privat ejendomsret ikke være et værn mod, at korrupte embedsmænd og politikere sælger brugsretten hen over hovedet på de mennesker, der bor og lever af jorden? Det er netop det, der ofte sker.

»Vi har i øjeblikket en korrupt regering, det er sandt. Og vi kan ikke bruge retsvæsenet, som også er korrupt. Men det er det, vi skal gøre op med. Ikke ejendomsretten«, siger Anabela Lemos.

»Men det vigtigste i vores kritik er præmissen om, at Afrika skal bidrage til at brødføre resten af verden. I har de problemer, I har, på grund af de fejltagelser, I selv har begået. Jeres udviklingsmodel har slået fejl. Det skal Afrika ikke bøde for«.

Dumper majs i Afrika
Afrika har været afhængig af mad udefra siden 1980. Og importen er steget dramatisk de seneste år ... hvordan kan du påstå, at Afrika kan klare sige selv?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi laver masser af fødevarer, der rådner i den ene ende af landet, fordi de ikke kan komme til den anden ende, hvor de skal bruges. I stedet for at sælge mad til os skulle I give os infrastruktur«.

Anerkender du, at Afrika ikke kan klare sig selv i dag? At Afrika er afhængig af mad udefra?

»Nej, sagen er, at produktionen af f.eks. majs i andre dele af verden er så stor, at man ikke ved, hvad man skal stille op med den. Og så dumper man det i Afrika«.

Minister afviser blankt kritik

Udviklingsminister Christian Friis Bach er helt upåvirket af den hårde kritik.

»Vi er oppe mod nogle aktivister, der drømmer om et biodynamisk frilandsmuseum. Men den drøm, jeg oplever i Afrika, handler om bæredygtig vækst. Og en masse arbejdspladser. Det er, hvad et massivt flertal af afrikanerne gerne vil have«, siger Friis Bach.

LÆS OGSÅ

Du har fornærmet og stødt en masse afrikanere fra dig. Fortryder du i dag, at du ikke brugte et lidt andet ordvalg?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke fortrudt et eneste ord. Det mest chokerende i protesten er, at de gerne vil bevare kulturen, som den er – og dermed altså prioritere traditionelle kulturer over moderne menneskerettigheder og kvinders rettigheder. Det er jeg dybt uenig i, og den kamp tager jeg gerne. Kvinders rettigheder og privat ejedomsret er det centrale for Afrikas udvikling«.

Men det er vel afrikanerne – ikke dig – der skal fatte værdien i ligestilling?

»Ja, og det er netop kernen i hele den rettighedsbaserede strategi, jeg står for. Men det udelukker ikke, at vi står fast på de ting, vi selv tror på«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce