Opråb. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen støtter ikke boy-kot af vinter-OL i Rusland.
Foto: TARIQ MIKKELKHAN

Opråb. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen støtter ikke boy-kot af vinter-OL i Rusland.

Internationalt

Uffe Ellemann-Jensen enig i homokritik

Danmarks tidligere udenrigsminister involverer sig nu i homokampagne.

Internationalt

»Jeg støtter kampagnen mod undertrykkelse af menneskerettigheder og LGBT-rettighederne i Rusland«.

Sådan lyder den officielle udmelding fra tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, som nu går ind i kampagnen mod diskrimination af homoseksuelle ved vinter-OL i Rusland 2014, og som støtter organisationen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT).

Han er enig i kritikken af de omdiskuterede homolove i Rusland og opfordrer til, at de annulleres hurtigst muligt. Helst inden de internationale atleter dukker op i Sochi til de olympiske vinterlege i Rusland.

LÆS OGSÅ

Homoer før olie og gas
I samme moment opfordrer han såvel nuværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) som kronprins Frederik til at følge op på deres kritik af de omtalte homolove og gå til handling.

»Man skal sørge for, at sagen bliver behandlet alle steder i internationale fora, hvor man mødes med den russiske regering«, siger Ellemann-Jensen og tilføjer, at det internationale samfund ikke skal se gennem fingre med problemet på grund af økonomiske interesser:

»De europæiske politikere har en tendens til at kigge den anden vej. Det vil være synd, hvis den her sag også får lov til at glide til side, fordi vi er interesserede i deres olie og gas, og fordi vi ved, at de er hysteriske at have med at gøre«.

Imod boykot
Den tidligere udenrigsminister er dog imod en boykot af vinter-OL, hvor der vil være mulighed for at diskutere den omstridte homolov med russerne:

»Jeg er helt principielt og generelt imod boykot, fordi Danmark har muligheden for at tage diskussionen op med Rusland ved at møde op til OL«.

Af samme grund ærgrer det Ellemann-Jensen, at USA's præsident, Barack Obama, aflyste et møde med den russiske præsident, Vladimir Putin, for få dage siden, idet det netop kunne have været grundlag for at tage diskussionen op med værtslandet:

»Der kunne Obama have slået i bordet, slået Putin mellem øjnene og sagt, nu må du til at opføre dig ordentligt kammerat«, siger den tidligere udenrigsminister.

Ellemanns ord får betydning
I kraft af Uffe Ellemann-Jensens tidligere position og det, at hans støtte er skrevet på engelsk, betyder det, at hans budskab kan nå ud til det internationale samfund.

Det mener Fahad Saeed, som er medstifter af organisationen To Russia With Love og kommunikationsansvarlig i foreningen for homoseksuelle minoriteter i Danmark:

»Personer som Uffe Ellemann lægger deres personlige værdi i vores kampagne. Al den energi, de tilfører, får vores kampagne til at vokse, den kommer ud til flere mennesker og får et meget stærkere budskab«, siger han.

Det er organisationerne Sabaah, LGBT Danmark, AllRightsCPH, Copenhagen Pride (official) og Amnesty International, som i forbindelse med udviklingen i Rusland har samlet sig i foreningen To Russia With Love.

Ny homolov

De omdiskuterede love blev vedtaget i juni og betyder, at homoseksuelle par ikke må adoptere børn, og at uddeling af information om »ikketraditionel seksualitet« samt propaganda kan straffes med fængsel eller skyhøje bøder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce