0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

LGBT-formænd: Rusland spreder homofobi til andre lande

LGBT-forening i Litauen ser homofobi sprede sig efter russisk homolov er vedtaget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Klint
Foto: Peter Klint

Homoaktivister. Stifterne af LGBT-foreningen Vladimir Simonko og Eduardas Platovagsynes mener, at fremtiden ser dyster ud for homoseksuelle i Litauen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 20 år har litauerne Eduardas Platovas og Vladimir Simonko kæmpet for at nedbryde homofobi i Litauen og Østeuropa.

Men det er en næsten umulig opgave: Lige nu ser de homofobi udvikle sig flere steder.

»Homofobien er stor i Litauen, men den slår igennem med dobbelt kraft nu. Vi er geografisk tæt på Rusland, og vi taler sproget, så mange skeler til Ruslands homolov og ser den som en legalisering af deres had«, siger Vladimir Simonko, direktør i LGBT-organisationen, som er en forening for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Simonko og Platovas stiftede LGBT-foreningen i Litauen for 20 år siden. Nu ser de landet følge i de homofobiske spor, russerne demonstrerer hos Putionstyret i Moskva

»Hele det litauiske parlament synes den russiske homolov i Rusland er god, og halvdelen af parlamentet vil have en ligeså hård lov vedtaget i Litauen. Den anden halvdel vil ikke, fordi den russiske lov har medført hård og international kritik«, tilføjer Eduardas Platovas, som er projektleder i organisationen.

Også antipropagandalov i Litauen I 2010 vedtog parlamentet i Litauen en lov, der forbyder ’propaganda for utraditionelle værdier’, som til forveksling ligner den russiske homolov. Loven i Litauen blev dog omskrevet efter store protester fra EU, som landet er medlem af. Men de to LGBT-stiftere mener kun, at omskrivningen er symbolsk.

»Loven er et værktøj, fordi den er så vagt formuleret. Den kan rettes mod hvadsomhelst«, siger de begge.

Der står ikke direkte noget om homoseksualitet i den litauiske lov, men der står, at det er forbudt at promovere utraditionelle familieværdier.

I Litauen har en lov, der ligner den russiske lov mod LGBT-propaganda, eksisteret siden 2010. På grund af krav fra EU er den litauske lov mindre hård end den russiske. Men loven betyder stramme restriktioner på, hvor og hvornår man må tale åbent om homoseksualitet, biseksualitet og transseksualitet.

Denne video er blevet stemplet som LGBT-propaganda og må kun vises efter klokken 23 ledsaget af et tydeligt advarselsskilt.

Kilde: Lithuanian Gay League

»De har bare brugt nye, smarte ord, men loven er stadig ligeså slem, som den var, før den blev omskrevet«, siger Eduardas Platovas.

Det er ikke forbudt at være homoseksuel i Litauen, og der findes endda love, der beskytter dem.

»Der nogle love, der beskytter vores rettigheder, men de er bare nogle formaliteter til at tilfredsstille politikerne i EU«, mener Vladimir Simonko.

Europaparlamentariker chokeret
Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) er chokeret over de homofobiske litauere. Især i lyset af Litauens EU-formandskab, som de overtog den 1. juli 2013 fra Irland:

»Jeg synes, at det der foregår i Litauen og i andre især østeuropæsike lande er dybt ubehageligt og ikke foreneligt med de værdier, som EU hylder og beskytter. Det her er stærkt beklageligt, især når Litauen har formandskab for rådet«, siger han.

Europaparlamentarikeren mener dog ikke, at EU kan ændre den nuværende mentalitet og homofobi i landet. Det må komme fra indefra de kampdygtigte organisationer og folk, der bakker op om de homoseksuelles rettigheder i landet.

»Der skal være et samlet pres på Litauen for at få dem til at ændre mentaliteten i landet. Men vi får ikke ændret den ved, at EU trækker direktiver ned over Litauen. Påvirkningen skal ske gennem interne organisationer som for eksempel LGBT, der kan lægge internt pres på dem«, siger han:

»Vi vil i Europaparlamentet støtte sådanne organisationer og folk, der repræsenterer de homoseksuelle. De er kampklar, og vi er klar til at dele vores opbakning med dem, så vi kan skabe et kollektivt pres«, siger Morten Messerschmidt, som tilføjer, at EU ikke kan gøre meget ved problemet lige nu.

Der findes omfattende homofobi inden for unionen, og det må politikerne indse

»EU kan lige nu kun spille en begrænset rolle. Men vi vil selvfølgelig tage sagen op i Europaparlamentet, og vi håber på, at man vil tage sagen op ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg«, siger han.

EU bør gøre mere
Vladimir Simonko og Eduaras Platovas var optimstiske ved LGBT-foreningens stiftelse tilbage i 1993 og troede på forandring efter murens fald og Litauens genvundne selvstændighed. Litauens optagelse i EU i 2004 gav dem håb for, at landet blev endnu mere frit for homoseksuelle. Men for fem år siden begyndte den positive udvikling at vende.

»I starten tog vi nok lidt for let på det. Vi troede ikke på, at det kunne gå tilbage for vores rettigheder, når nu vi var optaget i EU. Men ideerne om den homoseksuelle propaganda kom ti