0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fogh: Jeg er ikke i tvivl om, at regimet har begået et kemisk angreb

Nato kommer ikke til at spille nogen rolle i angreb på Syrien, oplyser generalsekretæren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi har alle set billederne af kvinder og børn, der er dræbt på den mest barbariske facon«.

Det siger Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om det kemiske angreb, der har kostet hundreder af ofre livet i et område nær den syriske hovedstad Damaskus.

»Det er en rædselsvækkende og forfærdelig handling. Kemiske angreb er et klart brud på internationale normer - et brud, der ikke kan blive ignoreret. Det kræver en klar international reaktion, så det ikke sker igen«, understreger generalsekretæren.

LÆS OGSÅ

Det bliver dog ikke i Nato-regi, angrebet - hvis det gennemføres af USA og andre - vil finde sted.

»Jeg forudser ikke nogen Nato-rolle i en international reaktion over for regimet«, siger Anders Fogh Rasmussen. Det er de enkelte medlemslandes egen beslutning, om de vil deltage.

Natos rolle er ifølge generalsekretæren at beskytte Nato-landet Tyrkiet, der som nabo til Syrien har været udsat for granatnedslag og kugler, der ryger ind over grænsen.

En holdbar løsning er en politisk løsning.

Ingen tvivl om kemisk angreb
Han mener imidlertid, at der skal reageres på brugen af kemiske våben og vurderer, at det kemiske angreb er begået af regimet.

»Problemet er, at det sender et meget forkert signal til dikatorer verden over, som råder over lignende masseødelæggelsesvåben, at det kan lade sig gøre ustraffet«, forklarer han.

»Min personlige erfaring er klar nok: Jeg er ikke i tvivl om, at regimet har begået et kemisk angreb. Vi kan se på, hvad vi alle har foran og hvad vi alle har set«, siger Fogh Rasmussen og fortsætter: »Der er ingen diskussion om, at der har fundet et kemisk angreb sted. Når man ser på, hvem der har de kemiske lagre og midlerne til at bruge dem til et angreb, må man sige, at det har regimet«.

LÆS MERE

»Der er ikke meget, der tyder på, at oppositionen er i stand til at gennemføre sådan et angreb«, finder Nato-lederen.

Der er intet alternativ til en forhandlet, politisk løsning, konkluderer den tidligere danske statsminister.

»En holdbar løsning er en politisk løsning«, siger han.

GRAFIK

Op til Irakkrigen fremlagde USA oplysninger, der angiveligt dokumenterede, at den daværende diktator Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Det viste sig, at oplysningerne var forkerte.

Sporene skræmmer

Den oplevelse kan have spillet med i blandt andet det britiske underhus' afvisning af et forslag om at deltage i et angreb på Syrien, som premierminister David Cameron har lagt op til.

»Det er klart, at erfaringerne fra Irak spiller en rolle. Vi har alle det sådan, at i lyset af, at vi fik upræcise efterretningsoplysninger, kigger man nu i længere tid og mere grundigt på de oplysninger, man får«, siger Anders Fogh Rasmussen.

Annonce