Angreb. Røgen stiger efter et angreb i hovedstaden Damaskus på dette billede taget af en borgerjournalist og verificeret af nyhedsbureauet AP.
Foto: HOEP/AP

Angreb. Røgen stiger efter et angreb i hovedstaden Damaskus på dette billede taget af en borgerjournalist og verificeret af nyhedsbureauet AP.

Internationalt

Rusland, Kina og Syrien advarer USA mod militær aktion

Kerry har sine beviser fra falske billeder på internettet, siger styret i Syrien.

Internationalt

Selv om USA har brugt weekenden på at dokumentere og argumentere for, hvorfor regeringen ønsker en mililtær aktion i Syrien, er det syriske styre og dets faste støtter langtfra overbeviste.

Fra russisk side sås der tvivl om USA's beviser for, at den syriske regering stod bag et kemisk angreb i den syriske hovedstad, Damaskus, 21. august.

KORTLÆGNING

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger ifølge nyhedsbureauet AP, at bevisførelsen fra den amerikanske regering i Washington D.C. mangler detaljer.

»Ja, de viste os nogle resultater, men de havde intet specifikt: Ingen geografiske koordinater, ingen navne, ingen beviser for, at disse forsøg blev udført af professionelle«, siger udenrigsministeren uden at uddybe, hvilke forsøg han henviser til.

»Det, vores amerikanske, britiske og franske partnere har vist os tidligere, og som de har vist os for nylig, er overhovedet ikke overbevisende«, slår Sergej Lavrov fast.

»Og når du beder om beviser med flere detaljer, siger de, at det er fortroligt, så det kan vi ikke vise dig«.

Kina advarer USA
Rusland har sammen med Kina via de to landes faste plads i FN's Sikkerhedsråd ad tre omgange blokeret for en militær intervention i Syrien, der i over to år har været ramt af en blodig borgerkrig. 100.000 mennesker menes at have mistet livet, og to millioner mennesker er flygtet ud af landet. Dertil kommer, at over fire millioner mennesker menes at leve som flygtninge internt i Syrien.

Det seneste angreb med kemiske våben, der menes at have dræbt 1.400 mennesker, har ikke umiddelbart ændret de to landes standpunkt i FN.

Det, vores amerikanske, britiske og franske partnere har vist og tidligere, og som de har vist os for nylig, er overhovedet ikke overbevisende

En talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium, Hong Lei, siger ifølge AP, at selv om Kina er stærkt bekymret over brugen af kemiske våben, bør USA ikke handle alene. Enhver aktion i Syrien bør ske med FN-mandat, siger talsmanden uden dog at indikere, at Kina skulle være på vej til at skifte standpunkt i Sikkerhedsrådet.

»Kina er af den overbevisning, at en politisk løsning er den eneste realistiske måde at løse krisen i Syrien på«, lyder det fra Hong Lei på et pressemøde.

Syrisk brev til FN-top
Også det syriske styre selv har reageret på USA’s bevisførelse og planer om et militært angreb som reaktion på brugen af kemiske våben.

I et brev til FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, og præsidenten for Sikkerhedsrådet, Maria Cristina Perceval, skriver den syriske FN-ambassadør, Bashar Ja'afari, at FN og specifikt generelsekretæren bør »påtage sig sit ansvar for at forhindre enhver aggression mod Syrien og presse på for en politisk løsning på krisen i Syrien«.

Det rapporterer det statslige nyhedsbureau Sana ifølge Reuters.

Bashar Ja'afari opfordrer Sikkerhedsrådet til at »opretholde sin rolle som en sikkerhedsventil, der forhindrer en absurd brug af magt, der ikke har rødder i international legitimitet«.

I lørdags erklærede den amerikanske præsident, Barack Obama, at USA ønsker at reagere militært på angrebet med kemiske våben i Damaskus. Selv om han som præsident og øverstkommanderende i den amerikanske hær slog fast, at han har retten til at beslutte, at der skal angribes, ønsker han dog først opbakning fra Kongressen.

Barack Obama har ikke svaret på, hvad der vil ske, hvis Kongressen ikke godkender et angreb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I går erklærede den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, at det kemiske stof sarin var anvendt ved angrebet 21. august. Bashar Ja'afari siger, at John Kerry har »taget gamle historier fabrikeret af terrorister til sig« samt at de påståede beviser stammer fra falske fotografier på internettet.

Blandede toner fra Iran

Mens Rusland og Kina altså fortsat støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, har der lydt mere blandede toner fra en anden fast støtte, nemlig Iran.

Her blev den tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani i weekenden citeret for at slå fast, at det var Assad, der stod bag det kemiske angreb. Siden blev citatet trukket tilbage og blødt op - men fortsat uden at erklære Assads uskyld. Dette er bemærkelsesværdigt, da Rafsanjani er en tæt allieret med den nuværende iranske præsident, Hassan Rouhani.

Det iranske udenrigsministerium har dog i dag atter slået fast, at Rafsanjanis udsagn var blevet »fordrejet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce