tyv. Angela merkels beskyldes af vælgerne for at stjæle partiet De Grønnes dagsorden om afvikling af atomkraft.
Foto: Michael Sohn (arkiv)/AP

tyv. Angela merkels beskyldes af vælgerne for at stjæle partiet De Grønnes dagsorden om afvikling af atomkraft.

Internationalt

Politiken på knejpe: »Jeg stemmer kun, så jeg kan få lov at brokke mig bagefter«

Forbundskansler Angela Merkel stjæler De Grønnes dagsorden, siger vælgerne fra en café i Berlins bymidte.

Internationalt

På en lille moderne vinbar med rustikke træmøbler sidder Sven Lindig i en blød striksweater og læser i bogen ’Skuespillet Kunst ” og drikker en øl.

Den 38-årige skuespiller har ikke fulgt særlig meget med i den seneste tids politiske kamp om tyskernes stemmer op til forbundsdagsvalget på søndag, for han har for længst taget beslutningen om at stemme på De Grønne på søndag. Det er mange ellers holdt op med.

Partiet har mistet stemmer de senere år, især efter de konservative overtog deres absolutte mærkesag, modstanden mod atomkraft og kravet udfasningen af atomkraft, efter ulykken på det japanske atomkraftværk Fukushima. Et træk, som forbundskansler Angela Merkel efterhånden er blevet kendt for, at overtage populære synspunkter fra oppositionen og gøre dem til CDU-politik.

LÆS OGSÅ

Men det har ikke fået Sven Lindig til at droppe De Grønne. Tværtimod.

»Jeg har været træt af, at kansleren på den måde bare stjal De Grønnes tema om atomkraft«, siger Sven Lindig.

Venstrefløjshøjborg
Politiken er taget på rundtur for at snakke med vælgere i den berlinske bydel Mitte, som tidligere var en del af Østberlin og siden har udviklet sig til et af byens mest hippe områder, hvor små gallerier, cafeer og smarte tøjbutikker efterhånden har fortrængt de gamle brune knejper og små boder, hvor man før kunne få sig en flaskeøl, currywurst og en bakke pomfritter.

Et par af de gamle knejper er der dog tilbage. Blandt andet ’Spar Es”, hvor der torsdag aften sidder en gruppe unge mænd ved et af de tunge brune borde i skæret fra en blinkende spillemaskine. De kender hinanden fra barndommen i Mitte, der før var en del af Østberlin.

En er blevet postbud, en anden er maler, en tredje sælger herretøj og en arbejder på et trykkeri. Ingen af dem ønsker at få deres navn i avisen, men ellers er de nu snaksalige nok.

»Jeg stemmer på Die Linke«, siger postbuddet, der har fødselsdag lige præcis i dag og fylder 29 år.

»For de er er nogle af de eneste, der faktisk gør noget ved de problemer, som tyskerne står overfor«.

Det svar går igen hos mange berlinere. Die Linke står historisk set stærkt i især den tidligere østlige del af hovedstaden, og her i Mitte er hverken de gamle eller nye beboere storleverandører til den siddende konservative regering.

Diskussionen om piraterne
Det tyske valgsystem er sådan bygget op, at hver vælger har to stemmer. En førstestemme, der går direkte til en kandidat i ens valgkreds, og en anden stemme, der gives til et af partierne, der er opstillet i ens delstat.

Postbuddet har besluttet, at hans anden stemme skal gå til Piratpartiet, som stiller op til deres andet valg med mærkesager om internetfrihed og copyrightlovgivning. Partiet ligger lige nu til at få omkring tre procent af stemmerne, hvilket ikke er nok til at komme ind. Tidligere har opbakningen til dem været væsentlig større, men de har den senere tid fået kritik for ikke at have noget egentlig partiprogram ud over de smalle mærkesager.

»De er meget moderne orienteret«, siger postbuddet som begrundelse.

»Det er noget bull-shit. De har overhovedet ingen anelse om politik«, lyder det tilbage over bordet.

En tredje blander sig og siger, at han også har tænkt sig at stemme på dem, fordi de vil legalisere cannabis.

De nære ting diskuterres
Cigaretrøgen bølger hen over bordet og andelen af sammenkrøllede røde Pall Mall-cigaretpakker vokser, mens drengene diskuterer indførelsen af en mindsteløn, som både oppositionen og CDU har lovet dog i forskellige former, priserne på lejeboliger, som de synes er blevet helt horribelt høje især i Berlin, og pasningchecken på 100 euro, der bliver givet til forældre, der vælger selv at passe deres børn frem for at gå efter en børnehaveplads, som der er mangel på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de unge mænd ved bordet tror ikke, at en mindsteløn vil gøre den store forskel for ham.

»De (oppositionspartierne, red.) siger jo samtidig, at de vil hæve skatterne, og så er jeg lige vidt«, siger han.

»Hele verden har brug for en mindsteløn. Hvis det bliver ordnet, er man kommet et langt stykke«, bryder postbuddet ind:

»Alle skal kunne leve af det arbejde, han udfører. Tænk, hvis du er frisør og ikke engang får fem euro i timen før skat. Hvad har du så råd til?«, spørger han.

»Det med den mindsteløn og snakken om, at forskellen mellem rig og fattig hele tiden bliver større har de snakket om i årevis nu, men der sker jo ingenting«, siger tøjsælgeren, der ikke har bestemt endnu, om han overhovedet gider stemme på søndag.

»Måske går jeg også bare ud og shopper«, siger han.

Politikerlede

Den manglende tro på, at politikerne overhovedet gør en forskel, går igen ud blandt en stor del af Spar Es-klientellet.

»Det interesserer ikke engang politikerne selv«, siger 48-årige Ramona Strehler. En lille dame med en spidsklippet korthårsfrisure, der sidder i baren. Hun arbejder i ældreplejen, og selv om SPD har som en del af deres program, at de netop vil gøre noget for de ældre, tror hun dem ikke over en dørtærskel.

»Det er valgflæsk alt sammen. Ene løgne«, siger hun og budskabet bliver ekkoet fra en ældre herre, der sidder ved bordet ved siden af«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Valg ændrer ingenting«, siger manden, der har puttet et lille varmeapparat ned i øllet for at give det stuetemperatur, så maven bedre kan holde til det. Han er ude at drikke en øl med to kammerater, som han har spillet bordtennis med siden engang i 1960’erne. De stemmer alle tre på Die Linke, men har ingen forhåbning om, at alt bliver godt, hvis bare venstrefløjen får magten tilbage.

»Hvis man ikke stemmer, har man ikke lov at udtale sig bagefter«, siger den pensionerede lastbilchauffør:

»Jeg stemmer kun, så jeg kan få lov at brokke mig bag efter«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden