Da et B52-bombefly styrtede få kilometer fra Thulebasen tabte flyet fire atombomber.

Da et B52-bombefly styrtede få kilometer fra Thulebasen tabte flyet fire atombomber.

Internationalt

USA holdt atombombe hemmelig for Danmark

USA tabte en atombombe på Grønland for 40 år siden. Og bomben er der endnu, viser hemmelige dokumenter.

Internationalt

Danmark er ført bag lyset af USA, viser dokumenter fra den amerikanske regering, som BBC har fået fat på.

Da et B52-bombefly i 1968 styrtede få kilometer fra Thulebasen, der kun var blevet godkendt af Danmark og Grønland som en overvågningsbase, tabte flyet fire atombomber.

Det bekræfter de to piloter om bord på det nedstyrtede fly, John Haug og Joe D'amario.

Heldigvis var atomladningerne ikke armerede. Men bomberne var omgivet af sprængstof, som ved styrtet gik af. Bomberne smeltede derfor hurtigt ned i isen.

Den sidste bombe blev aldrig fundet Herefter hjalp både grønlandske og danske arbejdere til for at få området ryddet og få samlet alle vragdele op fra isen. Kort efter aktionen blev det medddelt fra USA, at alle bomberne var ødelagt.

Men hvad der ikke blev meddelt til Danmark var, at den fjerde og sidste bombe aldrig blev fundet.

USA sendte tre måneder efter en u-båd op for at lede efter bomben, men uden held. Bomben ligger stadig uden for Thulebasen, men må være smeltet for langt ned i isen.

Sovjet måtte ikke finde bomben først

Den egentlige grund til udsendelsen af u-båden blev med vilje holdt hemmelig for resten af verden.

I et dokument fra april 1968 står der:

»At denne operation har til formål at søge efter en genstand eller en del af et forsvundet våben skal behandles som fortroligt NOFORN«, den sidste forkortelse betyder, at oplysningen skal holdes hemmeligt for fremmede magter.

»Over for danskerne bør der refereres til operationen som en opmåling af havbunden«, står der i et af den amerikanske regeringsdokumenter, som BBC har fået adgang til, og som opgiver, at bomben aldrig blev fundet.

Herud over er BBC kommet i besiddelse af en video, der viser oprydningen, og som giver et billede af, hvor stor en operation, det har været.

Grunden til, den forsvundne bombe aldrig blev offentliggjort kan skyldes frygten for, at Sovjetunionen ville få hænderne i atomvåbnet først.

»Men det ville være meget besværligt for nogen at finde frem til flere dele, eftersom vi ikke kunne finde dem«, forklarer William H Chambers, en tidligere atomvåben-designer, der ledte en af eftersøgningerne.

BBC har fået bekræftet historien af andre kilder, der var indblandet i efterbehandlingen af uheldet, men Pentagon ønsker ikke at kommentere sagen.

Se videoen af oprydningen og interview med John Haug og Joe D'amario på BBC.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce