LANDSMODER. Angela Merkel' hvis hænder ses på denne plakat fra det borgerlige CDU, kommer selv fra det tidligere Østtyskland. I den del af landet er lønningerne lave og ekstremerne store.
Foto: Bernd von Jutrczenka/AP

LANDSMODER. Angela Merkel' hvis hænder ses på denne plakat fra det borgerlige CDU, kommer selv fra det tidligere Østtyskland. I den del af landet er lønningerne lave og ekstremerne store.

Internationalt

I Østberlin lurer fattigdom og fortvivlelse

Tiltroen til politikerne er ikke stor i øst, hvor indbyggerne kæmper med lave lønninger og sociale problemer.

Internationalt

En gang var der virkelig gang i den på banegården i Lichtenberg.

Under DDR var stationen Østberlins port til verden. Det er her på skinnerne i berliner-forstaden, fjerntogene fra Odessa, Moskva og Warszawa ankom til.

I slutningen af 1980’erne passerede 175.000 rejsende hver dag gennem banegården.

De andre skyndte sig bare at gennemføre genforeningen, og så lod de os ligge fattige tilbage på jorden.

Sådan er det ikke længere. Siden Murens fald og genforeningen er de internationale afgange blevet rykket til den nye centrale hovedbanegård, og Lichtenberg er i dag mere kendt som højborg for nynazister og andre højredrejede.

'Faschistenberg' kalder man området i folkemunde.

LÆS ARTIKEL

Men det er ikke kun den yderste højrefløj, der står stærkt i Lichtenberg.

»Die Linke«, svarer 70-årige Alfred, der står i ly for efterårsregnen foran banegården, da han bliver spurgt, hvor han sætter sit kryds på søndag.

»På grund af Gysi«, siger han og mener hermed Gregor Gysi, gruppeformand for Die Linke i Forbundsdagen, som i visse dele af Østberlin nærmest har heltestatus.

Gysi arbejder for 'ossierne'
Ved siden af ham står Karsten på 42 år, der har været uden job de seneste år. Han stemmer på SPD, siger han og afventer spændt Alfreds kommentar.

»Det er, fordi han er fra Padborg. Vesten forstår du«, siger han: »Men os her, vi er alle tidligere DDR-borgere, og derfor stemmer vi på Gysi. Han arbejder for os gamle DDR-borgere. De andre skyndte sig bare at gennemføre genforeningen, og så lod de os ligge fattige tilbage på jorden«, siger Alfred.

LÆS MERE

Jeg har været i Vesten flere gange, men jeg føler mig ikke velkommen. Det er tit sådan lidt: ’Ossi’, gå væk.

Han var tidligere gulvlægger og har efter eget udsagn lavet gulvet i stort set alle de store betonkomplekser i området.

Lichtenberg virker egentlig temmelig fredelig sådan en fredag formiddag. Nærmest lidt kedelig, og det kan være svært at forstå, at det er et sted, man ofte bliver advaret mod at bevæge sig hen, når mørket falder på.

Men sådan er det, siger Alfred og forklarer, at det ikke er mere end et par år siden, en fyr blev banket halvt ihjel ved stationen af nogle drenge af anden etnisk baggrund.

Nogle siger, at overfaldet skete uden grund, andre, at drengene reagerede på et »Sieg Heil«.

Berygtet balladebydel
»Det er en kampzone«, tilføjer Karsten og nikker ind mod banegårdens bygning, hvor en ung kronraget fyr står og drikker en øl med sin kamphund.

»Hun hedder Gina Wild«, siger fyren, der selv hedder Achim og ud over at være gennemtatoveret er iført en trøje med et motiv, der til forveksling ligner det velkendte antinazi-tegn med en knytnæve, der smadrer et hagekors.

På Achims smadrer hånden imidlertid en solsikke og neden under står der ”Mod hippier”.

LÆS ARTIKEL

Achim er arbejdsløs som så mange andre i Lichtenberg og i Berlin i det hele taget. Og har heller ikke noget sted at bo, og derfor er en af de vigtigste ting i valgkampen for ham, at de stigende huslejepriser bliver sat ned.

Sidst stemte han på det højreekstreme parti Pro Deutschland, fordi han synes, der er for mange muslimer i landet.

Asi-Achim: Øst er bedst
Men han ved ikke, om han overhovedet går ned og stemmer på søndag. Det er nemlig den dag, han plejer at tigge.

»Jeg er en rigtig Asi. Det kan du godt skrive«, siger han og forklarer selv, hvad en Asi (ordet kommer af asocial) er for en:

»Det er sådan en, der ikke arbejder. Står og drikker hele dagen og ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt«, griner han.

Selv om han umiddelbart ikke har meget tilfælles med Alfred og Karsten på den anden side af ruden, er de dog enige om en ting.

Hen over Achims skaldede isse står der 'Ostdeutchland' med skrifttypen Altdeutsch' gotiske bogstaver.

»Jeg synes, der er bedre i Østtyskland. Her er folk ikke så højrøvede«, siger Achim:

»Jeg har været i Vesten flere gange, men jeg føler mig ikke velkommen. Det er tit sådan lidt: ’Ossi’, gå væk«.

Han når lige at få pension, og den næste dag kan han være død. Sådan er det: Man slider som en idiot til man dør.

Ingen tiltro til de folkevalgte
Inde i discountforretningen KIT, der lyser farvestrålende op i det ene hjørne af banegården, er butiksassistenten enig i, at man hellere ville have været genforeningen foruden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det var meget bedre i DDR. Der var ingen arbejdsløse. Man havde børnehavepladser. Hvad har vi i dag?«, spørger kvinden, der er i midten af halvtredserne.

LÆS MERE

Hun er i gang med at hænge en stor stabel joggingbukser på bøjle i butikken, hvor man købe alt fra cowboybukser, julepynt, fastelavnsudklædning, plastikblomster og cappucinopulver. Det meste til priser godt under 10 euro, 75 kroner.

Unge synker til bunds
Kvinden er holdt op med at stemme, selv om hendes valgsted kun ligger minutter fra, hvor hun bor.

»Der er ingen grund til det. De holder ikke, hvad de lover«, siger hun.

»Hvorfor sender de ikke de unge ud at arbejde?«, spørger hun.

»De sidder på deres flade hele dagen og drikker sig fulde. Vi kan se det hver dag herude foran«, siger hun og ud i retning af Achim og de andre, der sidder i forhallen med en øl i hånden.

»Politi skal tilkaldes hele tiden. De sidder og drikker og kaster med flasker og slår hinanden ihjel«, siger kvinden hårdt og hurtigt.

Nedslidt byggearbejder må vente på pensionsalderen
Hendes mand har arbejdet i byggebranchen hele sit liv, og hans krop kan snart ikke mere, forklarer hun.

Alligevel skal han fortsætte med at arbejde, til han er 67 år for at få den fulde pension. Parret har ikke råd til, at han stopper før.

LÆS MERE

»Han når lige at få pension, og den næste dag kan han være død. Sådan er det: Man slider som en idiot, til man dør«, siger hun og løfter med en hurtigt bevægelse et nyt læs sorte bukser op fra kassen og smækker dem op i en indkøbsvogn.

Lavtlønnede vil gerne kunne leve af indtægterne
Ned ad rulletrappen i banegårdens lille indkøbscentrum ligger frisøren Essanelle. Her arbejder Cindy på 25. år som frisør.

Hun tilhører dermed en af de grupper, der er blevet nævnt i valgkampen igen og igen i diskussionen om en mindsteløn. For tyske frisører er nogle af dem, der tjener allermindst. Ofte helt ned til 3-4 euro i timen svarende til 20-30 kroner.

Cindy har ikke lyst til at fortælle, hvad hun selv tjener, men kravet om en mindsteløn er hovedgrunden til, at hun helt sikkert går i stemmeboksen på søndag.

»Her går vi ind for mindstelønnen«, siger hun og nikker til sin kollega, der er ved at tørre håret på en kunde ved siden af.

»Det er det vigtigste for mig«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, for alle skal kunne leve for deres løn«, siger hendes kollega og kigger bestemt på os gennem spejlet.

Plakatsammenstød foran banegården

Tilbage på pladsen foran banegården er lygtepælene pakket ind i valgplakater.

Allerøverst oppe hænger de højreradikale NPD’s valgplakat med et billede af en muslimsk familie på et flyvende tæppe med teksten 'God tur hjem' nedenunder.

Lige ved siden af en fælles opfordring fra Die Linke, socialdemokraterne og de grønne til Lichtenbergs borgere, om ikke at give 'die nazis' deres stemme på søndag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden