Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
trip trap... Rose Nakimera og hendes syv børn har iført sig søndagstøjet til ære for fotografen.
Foto: Finn Frandsen

trip trap... Rose Nakimera og hendes syv børn har iført sig søndagstøjet til ære for fotografen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roses børn er problemet, verdens ledere tier om

Selv om antallet af afrikanere vil blive fordoblet frem til 2050, er befolkningsvæksten ikke en del af dagens forhandlinger om FN's nye udviklingsmål for verdens fattige lande.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rose Nakimera fik sit syvende barn for seks måneder siden. Det blev endnu pige, den sjette i træk.

Nu er Rose under pres for at blive ved med at føde børn – i hvert fald indtil det en dag lykkes hende at føde sin nye mand en søn.

Uganderen Roses børn er en del af det afrikanske babyboom, som forandrer verden radikalt.

Frem til 2050 bliver antallet af afrikanere mere end fordoblet til 2,6 mia., viser FN's seneste prognose. I samme periode vokser resten af verden mere adstadigt med omkring 10 procent.

Befolkningsvækst forties Den afrikanske befolkningseksplosion bliver imidlertid ikke nævnt med et ord, når udviklings- og miljøministre fra hele verden i eftermiddag tager hul på forhandlingerne om FN’s nye udviklingsmål, der på en gang skal bekæmpe verdens fattigdom, sikre miljøet og skabe fred og stabilitet frem mod 2030.

Siden den såkaldte Kairoaftale fra 1994 har det været et tabu i FN at tale om befolkningsvækst som et problem. Det var især Kinas etbarnspolitik og tvangssterilisering i dele af Indien, der gjorde det til et ømtåleligt og kontroversielt tema.

Aftalen sætter i stedet fokus på, at den enkelte kvinde skal have ret til selv at bestemme, hvor mange børn hun vil have.

»Og vi kan komme ganske langt med den rettighedsbaserede tilgang, som 179 lande er enige om«, siger Pernille Fenger, nordisk chef for FN’s Befolkningsfond.

»Vi har i dag 220 mio. kvinder, som gerne vil bruge prævention, men som ikke har adgang til det. Det er et godt sted at starte«, siger hun.

Må se problemet i øjnene
Men den »helt ekstreme« befolkningsvækst i Afrika gør det bydende nødvendigt at se problemet i øjnene og gøre noget ved det, siger Jotham Musunguzi.

Han er chef for Ugandas befolkningskontor og fik i juni overrakt FN's befolkningspris af generalsekretær Ban Ki-moon for sin »enestående faglige dygtighed«.

»Intet udviklingsland er nogen sinde rykket ud af fattigdommen uden først at have fået styr på befolkningsudviklingen«, siger Jotham Musunguzi og peger som en række andre eksperter på, at befolkningseksplosionen i Afrika desuden ødelægger miljøet og destabiliserer store dele af kontinentet.

Minister vil ikke rejse problemet

Problemet er, mener Musunguzi, at de afrikanske ledere af politiske grunde ønsker en større befolkning, og løsningen ligger i at tage problemet op politisk og overtale de afrikanske ledere til at trække i en anden retning. Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) erkender, at befolkningsudviklingen er et problem for fattigdomsbekæmpelsen. Og han er enig i, at de afrikanske ledere trækker i den forkerte retning.

Men selv om han har fået plads i en arbejdsgruppe under FN, der skal komme med udspil til en ny udviklingsstrategi for de fattige lande, ønsker han ikke at rejse problemet.

LÆS OGSÅ »Den enkelte kvindes rettigheder er den måde, vi kan italesætte det på, så det ikke kommer til at handle om noget af det, der er gået gruelig galt tidligere«, siger han med henvisning til etbarnspolitik eller tvangssterilisering. Rose Nakimera lyttede til politikernes råd om at få mange børn. »Men hvis jeg ikke havde fået så mange, så havde vi haft råd til at sende dem i skole«, siger hun. Rose er begyndt at tage prævention, selv om manden blev rasende. Nu håber hun på, at han ikke tager sig en ekstra kone, der kan føde flere børn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden