Splid. Den igangværende reform af det amerikanske sundhedsvæsen har skabt stor splid i USA. Her er det tilhængere af Obamacare, som demonstrerer i marts under højesterets afgørelse af, om reformen var forfatningsstridig.
Foto: Charles Dharapak/AP

Splid. Den igangværende reform af det amerikanske sundhedsvæsen har skabt stor splid i USA. Her er det tilhængere af Obamacare, som demonstrerer i marts under højesterets afgørelse af, om reformen var forfatningsstridig.

Internationalt

Amerikanernes uvidenhed truer Obamacare

Uforsikrede amerikanere aner ikke, at de kan få hjælp af Obamacare.

Internationalt

Barack Obama fik sin omstridte sundhedsreform godkendt af højesteret, men den virkelige udfordring kan meget vel blive at få den overbevist det amerikanske folk om dens fortræffeligheder.

Mange har nemlig ingen ide om, at den såkaldte Obamacare kan hjælpe dem.

Det kan i sidste ende betyde, at hele systemet ikke kommer til at fungere efter hensigten.

Otte ud af ti uforsikrede ved intet 78 procent af de 30 millioner uforsikrede amerikanere, som sandsynligvis vil kunne få støtte gennem Obamacare, ved ikke selv, hvad de kan få ud af systemet. Det viser en undersøgelse fra det demokratiske opinionsinstitut Lake Research Partners.

Lige nu er mange delstater ved at beslutte, hvordan de vil deltage i systemet, som skal sikre, at uforsikrede amerikanere får adgang til sundhedsbehandling. Mange steder er systemet imidlertid upopulært.

Et gennemsnit af meningsmålinger viser, at 50 procent af amerikanerne går ind for at afvikle Obamacare igen. 44 procent vil beholde reformen, viser tal fra Real Clear Politics.

Hvis det ender med, at få tilmelder sig, når tilmeldingen åbner 1. oktober næste år, kan det føre til dyrere forsikringer. Systemet er nemlig anlagt på mange tilmeldte.

Mange er forvirret over reformen
Under den netop overståede valgkamp var der stor kamp om, hvorvidt Obamacare stred mod den amerikanske forfatning. Det betød meget lille diskussion om, hvordan systemet faktisk virker.

41 procent af vælgerne beskriver sig selv som »forvirrede« over den nye sundhedsreform. Det viser en undersøgelse, som Kaiser Family Foundation foretog i oktober.

Regeringens forsøg på at oplyse amerikanerne om sundhedsreformen møder voldsom modstand fra republikanerne i kongressen, som anklager regeringen for at bruge skatteyderes penge på at fremme særinteresser.

Lægeorganisationer vil informere borgerne
Det får nu tilhængere af systemet uden for regeringen til at sætte kampagner i gang. Under sloganet ’Tilmeld USA’ er en række foreninger, blandt andre de amerikanske hospitalers forening, AHA, og en række lægeorganisationer.

De er bange for, at dem, som har mest brug for systemet, ved mindst om det.

»Det er afgørende, at folk, som vil få fordele (af Obamacare, red.), hører om den nye forsikringsdækning og får at vide, hvordan de tilmelder sig«, siger Rachel Klein, som står i spidsen for Tilmeld USA, til Washington Post.

Indbyggernes manglende eller skævvredne viden er bekymrende, mener hun. Det blev især klart, da Tilmeld USA for få uger siden lavede fokusgruppeundersøgelser blandt uforsikrede amerikanere.

Da deltagerne blev spurgt, om de havde hørt om et krav om, at de skal købe sundhedsforsikring, skød hænderne i vejret. Men da de blev spurgt, om de havde hørt om noget, som vil gøre disse forsikringer billigere for dem, sagde ingen af de 31 deltagere ja.

Obamacare efterlader 18,6 millioner uforsikrede

I de kommende måneder vil Tilmeld USA påbegynde reklamekampagner for at få uforsikrede til at tilmelde sig. De vil formentlig især koncentrere sig om de folkerige stater Texas og Florida, hvor i alt 10 millioner indbyggere er uforsikrede, men hvor staterne ikke oplyser om Obamacare.

Aktuelt er 48,6 millioner indbyggere i USA uden sundhedsforsikring. Kongressens budgetafdeling anslår, at 30 millioner vil blive dækket, når Obamacare træder i kraft.

18,6 millioner vil med andre ord fortsat være uforsikrede. Omtrent en fjerdedel af disse er illegale indvandrere, som ikke er dækket af reformen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce