Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

ANONYMITET. Brugere af Tor-programmet kan undgå at få deres identitet afsløret. Lækkede dokumenter viser, at efterretningstjenester har brugt stor energi på at finde en vej ind i Tor-systemet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lækkede dokumenter: Amerikanske netspioner angriber sikkerhedssoftware

Efterretningstjeneste lægger tilsyneladende store kræfter i at knække internetanonymitet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med Tor kan internetbrugere sikre, at deres kommunikation ikke udspioneres.

Eller rettere: Kunne ikke udspioneres.

For den amerikanske efterretningstjeneste NSA har gjort sig meget store anstrengelser for at følge og overvåge brugere af det særlige sikkerhedsprogram Tor.

Også briternes tophemmelige GCHQ-aflytningscentral har et godt øje til Tor.

LÆS OGSÅ

Ifølge dokumenter, som den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden har afsløret, har NSA på forskellig vis haft held til at afsløre Tor-brugernes identiteter, selv om den hemmelige tjeneste ikke har haft held til at komme helt ind i sikkerhedssystemet.

»Tor stinker. Vi vil aldrig få mulighed for at af-anonymisere alle Tor-brugere hver gang. Men med manuel analyse kan vi af-anonymisere en meget lille del af brugerne«, fremgår det af et af de dokumenter fra NSA, som whistlebloweren har afsløret.

Systemet, der sender brugernes internettrafik gennem et netværk af computere og på den måde kan sløre brugerens identitet, støttes ifølge den britiske avis The Guardian ellers af det amerikanske udenrigsministerium og forsvarsministeriet, som NSA hører under.

Populært værktøj i undertrykkende regimer
Årsagen er, at Tor er et populært system at bruge for aktivister i lande som Kina, Iran og Syrien, hvor det er afgørende at beskytte sig mod at blive afsløret, i fald man viderebringer informationer, som regeringerne ikke er tilfredse med.

Washington Post skriver, at det amerikanske udenrigsministerium ligefrem træner politiske aktivister i menneskerets-undertrykkende lande i at bruge Tor.

Tilsyneladende forsøger efterretningstjenesterne at opfange internetkommunikationen, når den ryger ind og ud af Tor-netværket.

Dermed kan brugerne måske opspores, fremgår det af Snowden-dokumenterne, som også afdækker, hvordan spionagetjenesterne har overvejet eller direkte prøvet at genere Tor-trafikken i håb om at gøre tjenesten så ubrugelig, at den til sidst bliver opgivet.

Kriminelle har tyet til Tor

Det er dog ikke alene politiske aktivister, der har benyttet Tors anonymitetstjeneste.

Også terrorister og producenter af børnepornografi har udnyttet muligheden. Det samme gjorde hjemmesiden The Silk Road - Silkevejen - en hjemmeside, hvor kunderne kunne købe stoffer via nettet.

Siden blev lukket af FBI i tirsdags.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden