Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

VÅBENDESTRUKTION. Inspektørerne fotograferet, da de kørte ind i Syrien fra Libanon.
Foto: Bilal Hussein/AP

VÅBENDESTRUKTION. Inspektørerne fotograferet, da de kørte ind i Syrien fra Libanon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er de første dele af Syriens kemiske arsenal ødelagt

Våbeninspektører kører de granathylstre over, så de ikke længere kan bruges til angreb med kemiske våben.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De internationale våbeninspektører i Syrien er nu gået i gang med at destruere Syriens arsenal af kemiske våben.

De første dele af regimets materiel til kemisk krigsførelse er blevet ødelagt, rapporterer kilder fra FN ifølge nyhedsbureauerne.

Dermed er den praktiske del af en international aftale om at få destrueret præsident Bashar al-Assads kemiske våben ved at blive ført ud i livet.

LÆS MERE

Aftalen kom på plads efter et angreb i august, hvor hundreder døde, da en område uden for hovedstaden Damaskus blev ramt af giftgasgranater, der tilsyneladende var affyret af regeringstropper.

Episoden fik USA og flere vestlige lande til at forberede et militært angreb på regimets militær, men det blev ikke gennemført, da der i stedet blev indgået en aftale om at fjerne de kemiske våben. Samtidig tilsluttede Syrien sig den internationale konvention mod kemiske våben.

OPCW-mandskab skal ødelægge våbnene

Opgaven med at registrere og overvåge ødelæggelsen af Assad-regimets kemiske arsenal påhviler våbeninspektører fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW.

»I dag er det den første dag med destruktionerne, hvor tunge køretøjer vil køre hen over og dermed ødelægge missilhoveder og kemiske luftbomber«, oplyser en OPCW-kilde til det franske nyhedsbureau AFP.

Også materiel, der benyttes til at blande kemikalierne inden brug, skal destrueres.

LÆS OGSÅ

Opgaven er ikke uden farer. Inspektørerne skal arbejde midt under en borgerkrig, hvor oprørere kæmper indædt mod Bashar al-Assads militær og hans støttemilitser.

Det stiller krav til deres forhandlingsevner, så de kan sikre, at hverken regeringssoldater eller oprørsstyrker åbner ild mod dem, når de er i gang med at ødelægge kemiske våben i de lagre, der er spredt ud over Syrien.

Nogle af kemikalierne kan ende med at blive bragt ud af landet. Blandt andet er Norge blevet spurgt, om landet er rede til at destruere nogle af de kemiske våben.

LÆS MERE

Våbnene skal være ødelagt ved midten af 2014.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden