Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ross D. Franklin/AP
Foto: Ross D. Franklin/AP

Limbo. USA's nationalparker har været lukket siden det mislykkedes at forhandle en ny finanslov på plads.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama »sagde ikke ja, sagde ikke nej«

Ny, positiv stemning i USA efter længe ventet tøbrud i forhandlinger om gældsloft.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når de amerikanske politikere i Washington D.C. står op senere i dag, vil det være til en langt mere positiv stemning, end hovedstaden har oplevet i ugevis.

Efter uger uden fremskridt i en bitter strid mellem de to store partier om finanslov, gældsloft og sygesikring, er der nu tegn på, at de to parter så småt nærmer sig hinanden.

Sent i går dansk tid deltog tyve republikanere fra Repræsentanternes Hus i et møde i Det Hvide Hus med præsident Barack Obama. De forhandlede i halvanden time, og efterfølgende meldte den republikanske politiker Pete Sessions ud ifølge Reuters, at han troede på en aftale i løbet af i dag.

LÆS OGSÅ

En meget moden samtale
Republikanske Paul D. Ryan siger ifølge New York Times, at præsidenten »sagde ikke ja, sagde ikke nej« til det forslag, som republikanerne stillede, ligesom der var enighed om at »fortsætte med at tale og forhandle«.

Hans kollega og partifælle Hal Rogers, der ligeledes var med til mødet, siger ifølge Reuters:

»Det var en meget moden samtale. Begge parter sagde, at de havde en god fornemmelse«.

Det Hvide Hus har efterfølgende sendt en erklæring ud, der ganske vist er mere formel, men stadig i positve toner.

»Præsidenten ser frem til at gøre yderligere fremskridt med medlemmer på begge sider«, lyder det.

USA i limbo
Konkret tilbød republikanerne i går ifølge BBC at forhøje USA's gældsloft i yderligere seks uger, når den nuværende aftale om gældsloftet løber ud 17. oktober. Dette kan midlertidigt afværge, at USA bliver ramt af sin anden økonomiske krise på meget kort tid.

Landet har nemlig i forvejen stået i et limbo siden den føderale finanslov udløb 1. oktober, uden at politikerne havde vedtaget en ny - noget, der har medført betalingsstandsning på de føderale budgetter, lukket nationalparker og tilbageholdt lønnen for omkring 800.000 ansatte i staten. Og som der altså stadig ikke er fundet en løsning på.

Hvis republikanerne skal gå med til at afværge et sammenbrud på forhøjelsen af gældsloftet - hvilket anses for at være langt mere alvorligt end at skulle operere uden finanslov i et begrænset tidsrum - skal Obama til gengæld indgå i nye forhandlinger om finansloven, lyder kravet fra forhandlingerne i nat.

Sygesikringen står centralt
Hvad der blev sagt om republikanernes forsøg på at inddrage sygesikringen i forhandlingerne om USA's økonomi - det helt afgørende stridspunkt mellem de to parter - fremgår dog ikke, skriver BBC.

Republikanerne i Repræsentanternes Hus i Kongressen - hvor der er republikansk flertal - har hele tiden erklæret kun at ville vedtage en ny finanslov, hvis man samtidig bremsede implementeringen af en lov om sygesikring.

Ganske vist blev sygesikringen vedtaget tilbage i 2010 og har som sådan intet med finansloven at gøre, men at bremse den blev alligevel brugt som betingelse for, at politikerne ville stemme for. Da præsident Barack Obama samt Senatet - hvor Demokraterne har flertal - afviste dette, var der ingen vej frem, og USA måtte i betalingstandsning.

En alvorligere deadline får det til at lysne

Men efter halvanden uge uden tegn på, at politikerne kunne finde en løsning, lysner det altså - med den langt mere alvorlige deadline om forhøjelse af gældsloftet lige om hjørnet som en motivator for at blive enige.

LÆS OGSÅ

Bliver politikerne ikke enige om gældsloftet inden 17. oktober, kan USA gå teknisk bankerot, hvilket anses for langt mere skadeligt end som nu at lade landet køre videre i en begrænset periode uden en ny finanslov.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden